De ce ai nevoie pentru a avea o dicție impecabilă

De ce ai nevoie pentru a avea o dicție impecabilă

De la primul sunet pe care îl scoatem la naștere și până la ultimele cuvinte pe care le rostim în momentul morții, verbul „a vorbi” ne însoțeste pe tot parcursul vieții. Vorbirea este un instrument pe care îl folosim, de cele mai multe ori inconștient și, de asemenea, este un lucru subapreciat.

Vorbirea și exprimarea corectă sunt precum mersul. Îl folosim zi de zi fără a depune așa mare efort și fără a conștientiza. Dar, ca orice instrument, se uzează cu timpul dacă nu știm să avem grijă de el. Dacă am conștientiza procesul întreg, poate că nu am mai întâmpina atâtea probleme atunci când vine vorba de comunicare, exprimare, vorbire, dicție etc.

Indiferent de meseria pe care o ai, indiferent de activitățile în care ești implicat, dicția este vitală și nu poate fi neglijată. Nu ai nicio scuză când vine vorba de exprimare corectă, așadar, ai grijă de ea de câte ori ai ocazia.

 

Iată ce trebuie să faci pentru a avea o dicție impecabilă:

 

↘ Gândește-te la vorbirea ta

În primul rând, trebuie să înveți să te auzi. Să îț accepți vocea așa cum este și să conștientizezi ce probleme sau greutăți ai când vine vorba de vorbire. Mulți oameni nu vor să recunoască vreun defect posibil sau se mulțumesc cu simplul fapt că pot scoate sunete pe gură.

Dicția este cartea ta de vizită, cu ajutorul ei te poți face remarcat și, mai mult, oamenii te vor asculta cu interes. Nu ai vrea să începi să vorbești și oamenii să-ți întoarcă spatele.

↘ Înregistrează-te

Cel mai bun mod de a descoperi dacă ai vreun defect de dicție sau probleme în vorbire și exprimare este să te înregistrezi. Citește un text, o pagină dintr-o carte sau un exercițiu de dicție mai complicat. Imediat după ce te vei auzi, vei detecta problemele și vei ști ce ai de făcut mai departe.

În caz de îți scapă câteva aspecte, poți trimite înregistrarea unor specialiști care vor detecta și cele mai mici sunete care nu sună exact așa cum ar trebui. Urechea noastră aude altfel când ne auzim înregistrarea cu propria voce decât atunci când vorbim, de aceea este un exercițiu important cel cu înregistrarea. Te poți auzi din perspective diferite și cei descoperi ulterior care sunt punctele tale slabe și cele forte.

 

↘ Folosește aplicația Dicție.ro

Aplicația Dictie.ro și este este disponibilă gratuit în AppStore și pe Google Play. O poți folosi oricând și oriunde deoarece este foarte practică și te va ajuta atât la vorbire, cât și la vocabular.

Aplicația își propune să te ajute să faci exerciții de dicție fără profesor și să-ți testeze cunoștințele de limbă română, atât în ceea ce privește gramatica, dar și în ceea ce privește fonetica.

Aplicația a fost creată de trainerul de dicție, Carmen Ivanov, în colaborare cu Kapssule studios.

Una dintre cele mai importante funcții ale aplicației se adresează celor care vor să afle de la un trainer autorizat cum stau cu dicția. Utilizatorii citesc cu voce tare un text redactat de specialiștii dictie.ro, aplicația îl înregistrează automat și îl trimite trainerilor care vor trimite în cel mai scurt timp un feedback complet privind pronunția, vocea, ritmul și eventualele defecte de vorbire ale celui care a optat pentru funcția „Testează-ți dicția”.

 

↘ Folosește Manualul de dicție – Șase sași în șase saci

Într-o lume a comunicării calitatea vorbirii devine deosebit de importantă. Calitatea vorbirii constă în claritatea sunetelor, corectitudinea pronunţiei şi cursivitate. Pentru foarte multe persoane calitatea vorbirii este un aspect deosebit de important în profesia practicată. Tu cât investeşti în imaginea ta?

Manualul de dicție „Șase sași în șase saci” este singura carte de dicție disponibilă astăzi pe piață. Cartea vă oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate, respirație și dificultăți de articulație, adaptate la cerințele actuale ale pieței. Totodată, în manualul de dicție Șase sași în șase saci, veți descoperi cea mai vastă culegere de exerciții cu peste 300 de aplicații practice. Cartea se adresează oamenilor pentru care vorbirea în public reprezintă o meserie: prezentatori radio-tv, reporteri, voice-overi, avocați, politicieni, purtători de cuvânt, oameni de P.R., etc. Și cei care au defecte de vorbire pot folosi această carte pentru că aici vor găsi soluțiile pentru rezolvarea acestor particularități de rostire.

Click AICI pentru a cumpăra Manualul de dicție Șase sași în șase saci

 

↘ Audiobook-ul Şase saşi în şase saci

Șase sași în șase saci este primul audiobook de dicție interactiv din România. Acesta se adresează în special oamenilor care nu au mult timp la dispoziție, dar care își doresc îmbunătățirea calității vorbirii. Odată cu lansarea acestui CD, persoanele care vor să aibă un discurs mai bun, să vorbească mai clar și mai corect, au acum un instrument unic în România care propune o metodă interactivă de exersare.

Audiobook-ul Șase sași în șase saci poate fi folosit atât la volan, cât și în timpul liber. Exercițiile prezente pe acesta permit utilizatorilor să își exerseze dicția și să se distreze în același timp.

 

↘ Înscrie-te la un curs de dicție

Ai posibilitatea de a te înscrie la un curs de dicție special adaptat nevoilor tale. Indiferent de domeniul în care activezi, cursurile de dicție te ajută să-ți îmbunătățești abilitățile de vorbire și se desfășoară în funcție de programul tău.

► Curs privat de dicție: te poți înscrie la un curs privat de dicția, personalizat, unde vei fi doar tu și trainerul și veți lucra împreună folosind Manualul de dicție Șase saci în șase saci – de Carmen Ivanov. Click AICI pentru a te înscrie la un curs de dicție privat.

► Curs de dicție de grup: te poți înscrie la un curs de dicție de grup, unde trainerii Dicție.ro vor ajuta cursanții să înțeleagă ce înseamnă o dicție corespunzătoare și care sunt pașii de antrenament pentru o vorbire corectă. Click AICI pentru a te înscrie la un curs de dicție de grup.

► Curs de dicție online: te poți înscrie la un curs de dicție online în această perioadă. Vei fi, de asemenea, tot cu cu trainerul, doar că nu față în față, ci pe platforma ZOOM. Cursul de dicție online este fie individual, fie de grup. Click AICI pentru înscrieri (pentru curs de dicție online, bifează căsuța „curs de dicție individual/grup – online”)

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *