Cuvintele afectează modul în care gândești, vorbești și acționezi

Cuvintele afectează modul în care gândești, vorbești și acționezi

Dacă te gândești și le spui oamenilor că nu ești un bun vorbitor, creierul tău va căuta și va întări motivele pentru a susține asta. Acest lucru îți va încetini progresul de a deveni un bun vorbitor în public.

Acesta este un concept crucial pentru a înțelege modul în care cuvintele afectează modul în care gândești, vorbești și, în cele din urmă, acționezi. În calitate de vorbitor, vei învăța că acele cuvinte pe care le alegi vor formula gânduri în capul publicului. Aceste gânduri vor influența modul în care vorbesc, și ulterior, modul în care interacționează cu lumea.

Singurul lucru pe care îl poți face în fiecare zi pentru a deveni mai bun la vorbitul în public este să-ți alegi gândurile și, prin urmare, cuvintele cu înțelepciune. Iată câteva exemple de fraze obișnuite care te vor repune pe calea de a vorbi în public, urmate de fraze de înlocuire care îți orientează procesul de gândire și-ți întăresc aspectele pozitive ale abilităților de vorbit în public:

În loc de: „Mi-e frică să vorbesc în public”.
Încearcă: „Lucrez, exersez pentru a devini un vorbitor mai bun.”

 

În loc de: „Am mari emoții când trebuie să vorbesc în fața unui grup.”
Încearcă: „Chiar dacă am emoții când vorbesc în fața unui grup, va fi o experiență interesantă, din care am ce învăța, și plină de satisfacții.”

 

În loc de: „Nu cred că ar fi bine să prezint partea mea de informații în cadrul acestui proiect de grup.”
Încearcă: „Sunt dispus să încerc să-mi prezint informațiile, dar ar trebui să exersez cu grupul meu și să primesc feedback cu privire la prezentarea mea, astfel încât să mă simt confortabil atunci când voi prezenta.”

 

În loc de: „Nu voi fi niciodată un vorbitor bun”.
Încearcă: „În cele din urmă, prin practică și perseverență, voi deveni nu numai un bun vorbitor, ci și unul grozav.”

 

În loc de: „Nu am cum să rețin acest discurs”.
Încearcă: „Nu ar trebui să memorez discursuri. Ar trebui să mă pregătesc suficient de bine pentru a cunoaște toate elementele din interior și din exterior. Dacă susțin discursul cu încredere, împreună cu improvizație, totul va fi natural, unic și memorabil.”

 

În loc de: „Discursul pe care l-am ținut a fost groaznic, nu voi fi niciodată un vorbitor bun.”
Încearcă: „Sunt mândru de mine că am avut curajul să țin discursul în primul rând. Voi lucra din greu pentru a mă îmbunătăți și aștept cu nerăbdare să țin un discurs mai bun data viitoare.”

 

De multe ori, prietenii și colegii noștri sunt esențiali în a ne încuraja să ne urmăm obiectivele și să ne dezvoltăm personal. Dacă ai prieteni care încearcă să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, folosește cuvinte care le dau încredere. Păstrează-le gândurile și cuvintele într-o direcție care îi va ghida pe o cale pozitivă de dezvoltare.

Dacă auzi pe cineva vorbind de unul singur, ajută-l să găsească cuvinte noi și mereu găsește o idee pozitivă asupra a ceea ce poate părea ceva negativ. Dacă te trezești că folosești cuvinte negative despre abilitățile tale de vorbire: STOP. Stai, regândește și reformulează.

 

sursa foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *