Cuvinte cu mai multe forme: cum știm să alegem forma corectă ?

Cuvinte cu mai multe forme: cum știm să alegem forma corectă ?

Ne place să împrumutăm cuvinte. Și totuși, când o facem, nu știm să le adaptăm sau măcar să le dăm o formă corectă. Așa am ajuns să preluăm cuvinte și să le folosim oricând, oricum: jeanși, chipsuri, sticksuri, sneakerși etc. Părerile sunt împărțite, dar totuși, undeva ceva este greșit. Din prea mult patos ne place să adaugăm și noi ceva cuvintelor împrumutate, doar nu le putem lăsa așa. Și chiar dacă ele sunt la plural, să le mai adăugăm și noi unul. Să fim siguri că acel cuvânt are și pluralul lui, englezesc sau franțuzesc și, evident, pluralul nostru.

 

În cazul de față nu oamenii s-au adaptat la norme și, implicit la DOOM, ci DOOM-ul s-a adaptat la oameni. De aceea, pentru unele cuvinte sunt prezente două forme: forma corectă și forma acceptată. Pentru unele cuvinte, DOOM-ul prezintă ambele forme, dar este indicat să fie folosită forma corectă.

 

 

↘ CHIPS/CHIPSURI

Cuvântul chips este preluat din limba engleză. Acesta se află deja la plural. Auzim peste tot „vreau și eu o pungă de chipsuri”, „la film am mâncat popcorn și chipsuri” etc. Dacă tot am preluat un cuvânt din altă limbă, ar trebui să ne intereseze de unde a provenit acesta și să vedem care sunt formele corecte. Deși pe ambalajele pungilor de chips scrie mare și colorat „CHIPS”, continuăm să repetăm aceeași greșeală.

Așadar, forma corectă care ar trebui utilizată este:

 

✅ Aș dori o pungă de chips, vă rog.

⛔ Aș dori o pungă de chipsuri, vă rog.

 

↘ Aceeași regulă se aplică și pentru STICKS/STICKSURI

 

↘ JEANS/JEANȘI

DOOM2 prezintă varianta jeans-jeanși. Cuvântul „jeanși” s-a adaptat probabil la limba română, luând această formă. Deși sunt acceptate ambele forme, se recomandă folosirea cuvântului „jeans”.

 

↘ COPERTE/COPERȚI

DOOM2 prezintă ambele variante: „copertei”/„coperții”. Inițial a fost „coperte”, dar din cauză că oamenii nu s-au putut adapta, s-a trecut și varianta acceptată „coperți”. Se recomandă folosirea cuvântului „coperte”.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *