Cum vorbim în fața camerei – 10 sfaturi

Cum vorbim în fața camerei – 10 sfaturi

Cum vorbim în fața camerei – 10 sfaturi

Fie că ai un casting și trebuie să trimiți un monolog filmat, fie că ai o ședință, o prezentare, fie că ai de ținut un discurs sau un curs, trebuie să te prezinți așa cum trebuie în fața camerei. Dicția este cartea ta de vizită și trebuie să te asiguri că vocea  ta sună perfect.

Iată 10 sfaturi care te vor ajuta să te pregătești pentru o filmare sau o sesiune online.

 

1. Evită să fii mecanic

Când ești filmat este important ca publicul să aibă senzația că ești autentic. Trebuie să fii natural ca și când camera nu ar fi pornită. Mecanicizarea atât a corpului, cât și a ceea ce dorești să spui, va face ca performanța ta în fața camerei să nu fie atât de puternică și este posibil ca ceea ce vrei să transmiți să nu ajungă la public.

Desigur, dacă ai o prezență foarte bună pe ecran sau ești un profesionist în ceea ce privește camera, citirea unui scenariu poate fi o experiență mai ușoară și rezultatele vor mai fi bune.

În caz contrar, pentru cei care nu sunt profesioniști în fața camerei, ceea ce dă rezultate bune este familiarizarea cu spațiu, camera, cu ceea ce vrei să spui. Asemenea pregătirii un discurs live, în fața unui public, notează-ți punctele forte/slabe și ceea ce ai vrea să transmiți, ce ți-ar plăcea să faci, apoi vorbește natural ca și cum ai avea o conversație cu un prieten.

Nu uita, trebuie să te axezi pe proces, nu pe succes. Succesul va veni cu timpul. Important este să te perfecționezi constant.

 

2. Fii animat

Nu fi static sau rigid atunci când vorbești la cameră. Vei obține un rezultat mai bun dacă ești animat și plin de viață. Trebuie să-ți vinzi performanța, să fii autentic, entuziasmat și pasionat. Cei care te ascultă trebuie să vadă că subiectul abordat „te costă”, adică investești energie și suflet în acel lucru.

 

3. Nu uita să zâmbești

Acesta este un lucru destul de simplu. S-a demonstrat de multe ori că zâmbetul deschide mai multe uși și ajută la crearea unor atitudini pozitive în comunicare.

Plus că, zâmbetul va face ca vocea ta să sune mai bine. Este demonstrat că atunci când zâmbim vocea noastră este mai plină, iar sunetul este mai clar. De aceea, multe exerciții de dicție se realizează folosind zâmbetul, pentru ca sunetele să se formeze corect.

4. Postura spune multe despre tine

Asigurarea menținerii unei posturi bune este un punct esențial pentru performanța în fața camerei. Trebuie să încerci întotdeauna să ai o postură bună. Nu ai vrea să pornești camera și publicul să te găsească într-o poziție incomodă sau deplasată.

Menținerea unui limbaj corporal pozitiv, cum ar fi menținerea umerilor relaxați și a spatelui drept, te va ajuta să devii mai autoritar, oferind valoare mai mare a ceea ce spui.

 

5. Nu lăsa frica de a greși să-ți îngreuneze performanța

Când înregistrezi să nu-ți fie teamă că vei greși. Marele avantaj al înregistrării pe cameră (atunci când nu este o aplicație live) este că putem elimina toate greșelile. 

Dacă vine și momentul acela când vei face o greșeală pur și simplu reformulează, ia o gură de aer și mergi mai departe. Nu trebuie să-ți ceri scuze, vei atrage atenția și mai mult asupra greșelii.

 

6. Vorbește lent și concis

În unele cazuri, asemănător cu vorbitul în public, există tendința de a accelera uneori și de a vorbi prea repede. Din cauza acestui lucru publicul te va percepe nervos sau panicat.

Organizează-te și vorbește relaxat, folosind fraze scurte și concise. Nu vrei ca publicul tău sau cine se uită la filmarea ta să deruleze înapoi de mii de ori pentru a înțelege ce ai vrut să spui de fapt.

7. Pauze scurte pentru accentuare

Atunci când editezi videoclipuri ajută enorm să ai puncte de respiro. Nu trebuie să vorbești încontinuu, vei deveni obositor. Plus că, dacă nu vorbim de o aplicație live, este important să faci pauze pentru a avea aceste „puncte de editare” care vor ajuta în faza finală de editare. Dacă nu faci pauze, nu poți edita filmarea.

Cum putem integra acest lucru în performanța noastră? Exersând, lăsând mici pauze între fiecare propoziție și paragraf. În acest fel, dacă se face o greșeală, filmarea poate fi editată pentru a începe de la una dintre aceste mici pauze sau puncte de editare.

 

8. Vorbește în fața camerei ca și când ai vorbi cu cel mai bun prieten

Dacă nu este live, te poate ajuta atunci când te adresezi camerei să comunici ca și cum ai vorbi cu cineva pe care îl cunoști, un prieten de exemplu. Încearcă să te conectezi cu acea persoană prin cuvintele tale.

 

9. Uită-te la filmările tale pentru a vedea ce trebuie îmbunătățit

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să te înregistrezi și apoi să vizionezi filmările, astfel încât să poți vedea cum arăți pe cameră. Da, este posibil ca vocea ta să te irite – vezi articolul „4 pași pentru a te obișnui cu sunetul propriei voci” -, dar acest lucru îți permite să te concentrazi asupra abilităților care necesită îmbunătățiri și îți permite să te simți confortabil cu experiența în fața camerei.

Mai important, ajută la exersarea conținutului care trebuie spus pe cameră. Aproape toată lumea din lumea din ziua de astăzi are o cameră foto pe care o poate folosi pentru a-și exersa prezența pe micul ecran.

Utilizează acest lucru în avantajul tău, cu cât exersezi mai mult, cu atât calitatea filmării* va fi una bună, iar rezultatul va fi cel dorit. (*nu vorbim despre calitatea digitală, dacă filmarea este HD sau nu, ci depre faptul că tu dai calitate filmării prin modul în care vorbești, transmiți, te comporți etc.)

10. C3  – Claritate, Consistență și Coerență

Vocea de pe filmare trebuie să fie o voce CLARĂ, care să poată fi înțeleasă. Ia în calcul toată paleta de culori și fă din acea filmare un lucru care va fi ținut minte de către vei care o vor viziona, oferindu-i CONSISTENȚĂ. Și, mai mult decât atât, asigură-te că toate aceste lucruri formează un întreg care să aibă sens, adică COERENȚĂ.

În timpul exersării/repetițiilor este recomandat să faci ajustările necesare, să fii sigur că vocea se simte confortabilă și se potrivește. De asemenea, ascultă tot ceea ce înregistrezi. Cu siguranță îți vor veni idei noi și vei putea observa ce nu se potrivește. Trebuie să poți respira corespunzător (respirația diargamatică) și să ai o dicție pe măsură. 

 

CURS DE MEDIATRAINING

Cursul de Mediatraining se adresează persoanelor care au de susținut prezentări video sau audio și, prin natura profesiei, sunt nevoite să aibă o vorbire clară, corectă și cursivă și care doresc să își îmbunătățească abilitățile de vorbire în fața camerelor de luat vederi.

↘ Traineri: Carmen Ivanov (trainer de dicție la PRO TV) și Mihai Crăciun (trainer de dicție la PRO TV).

Trainingul își propune să familiarizeze participanții cu elementele teoretice și practice ale vorbirii corecte. Cursul are două componente:

  • DICȚIA ce contine multe exerciții de corectare a pronunției, exerciții pentru respirație, pentru controlul volumului vocii și exerciții care îmbunătățesc per ansamblu vorbirea;
  • FILMĂRILE în studioul virtual sau pe teren ce vizează practica citirii la prompter, atitudinea în fața camerelor, gestica și mimica prezentatorului. Trainingul este 100% practic și include foarte multe exercitii, studii de caz, jocuri de rol menite să contribuie decisiv la îmbunătățirea abilităților de prezentare.

Pentru Mediatraining pentru copmpanii cereți o ofertă personalizată pe mail la: cursuri@dicție.ro

VINO LA CURS


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *