Cum te îmbraci atunci când ai de vorbit în public?

Cum te îmbraci atunci când ai de vorbit în public?

De multe ori, atunci când avem de făcut o prezentare sau când trebuie să vorbim în public, ne concentrăm foarte mult la cum vorbim, la ce spunem și la mesajul pe care vrem să-l transmitem. Dar să nu uităm ținuta. De cele mai multe ori aceasta ne aduce avantaje și ne pune într-o lumină bună. Iată câteva sfaturi:

Deși nu este bine să judecăm, publicul își formează tot felul de păreri înainte ca tu să începi discursul. În mod involuntar, oamenii primesc diferite semnale și procesează imediat informațiile în funcție de aspect, limbajul trupului și da, în funcție de ținută.

Pe durata prezentării tale, tu ești „la conducere”. Cunoști subiectul și știi ce vrei să transmiți, iar publicul trebuie să vadă că ești stăpân pe discursul tău. Dar dacă stilul tău vestimentar nu este potrivit ales și nu se va ridica la așteptările publicului, discursul tău poate fi contestat, iar performanța ta se va afla pe o pantă descendentă, deoarece oamenii vor încerca să înțeleagă alegerile pe care le-ai făcut din punct de vedere vestimentar.

 

Îmbracă-te la fel sau puțin mai bine decât publicul tău

Dacă te vei îmbrăca la fel sau puțin mai bine decât publicul tău, acest lucru va contribui la formarea unei păreri pozitive despre tine. Dacă te vei îmbrăca nu chiar atât de bine, acest lucru poate afecta șansele tale de a fi luat în serios, sau, mai rău, vei fi privit ca și când nu ai aparține locului.

De exemplu, în anul 2010, premierul David Cameron a ținut un discurs la TED. Acesta a optat să nu poarte o cravată, în schimb și-a păstrat costumul. A fost o schimbare oarecum subtilă și ușoară având în vedere felul în care oamenii îl văd în mod obișnuit. De asemenea, a avut un aspect inteligent care a arătat respect pentru publicul său, mai puțin îmbrăcat.

 

Reflectă ceea ce reprezintă afacerea/brandul tău

A te îmbrăca pentru a reflecta brandul tău nu va fi întotdeauna posibil – vor exista mereu ocazii când îmbrăcămintea va face diferența, de exemplu, într-o cameră plină de investitori. Totuși, oglindirea a ceea ce reprezintă afacerea ta este o modalitate puternică de a întruchipa ceea ce faci.

De exemplu, desingnerul Jonathan Ive este cel mai bun exemplu pentru cineva care reflectă complet cultura Apple. Este greu să ni-l imaginăm în costum și cravată. Până și la înmormântarea lui Steve Jobs, când a ținut un discurs, a purtat o pereche de pantaloni și un tricou.

 

Simte-te cel mai bun

Indiferent de ce vei purta atunci când ai de ținut un discurs este important să te simți cel mai bun și cel mai bine, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

În mod normal, vei purta o piesă vestimentară pe care ai mai purtat-o înainte – o ținută pe care o cunoști, în care te simți bine, care știi că arată bine și pe care o asociezi cu o experiență pozitivă anterioară.

Purtând ceva care este confortabil este important. Vedem deseori oameni care au un discurs sau o discuție importantă și care nu se pot mișca în voie, deoarece îi încomodează pantofii, ceea ce nu este un aspect bun. Trebuie să fim pregătiți în orice situație. Să vorbim liber, să ne mișcăm în voie și să fim confortabili, întocmai ca Brené Brown, un foarte bun vorbitor, care este mereu confortabilă în ținutele pe care le poartă.

Gândește-te strategic la public

Ce vrei să spui cu stilul tău vestimentar, prin hainele pe care le porți? Transmiți un mesaj cu ele, un manifest? Lansezi o nouă modă? Ești un model pentru cei care te ascultă? Un bun exemplu este Steve Jobs care purta în mare parte a timpului doar adidași decolorați, blugi și helancă. Acest outfit ne amintește mereu că nu era un șef convențional. Aceasta poate fi o mișcare subtilă pentru oamenii care te văd într-un anumit fel.

 

Înțelege-ți publicul

Fii autentic! A te îmbrăca ca un adolescent pentru a impresiona un grup de skateboarderi adolescenți, când ai 50 de ani, nu poate fi cea mai bună mișcare. Dar dacă ai 50 de ani și se întâmplă să fii unul dintre cei mai mari skateboarderi din lume, precum Rodney Mullen, nu ai vrea să ții un discurs îmbrăcat ca un avocat.

 

Citește și: „De ce sunt importante dicția și vorbitul în public la job

Vorbitul în public, una dintre cele mai importante abilităţi la un interviu de angajare

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *