Cum se aude zâmbetul tău?

Cum se aude zâmbetul tău?

Zâmbetul este expresia facială cel mai ușor de recunoscut și, de cele mai multe ori, nu trebuie să faci un efort deosebit pentru a zâmbi.

zambet

Fie că vezi un prieten care face un lucru amuzant, fie că agentul de poliție, care tocmai te-a oprit, te lasă să pleci sau că te uiți la un show de stand-up comedy, tot ajungi să zâmbești sau chiar să râzi sănătos.

De fapt, zâmbetul este o reacție naturală care arată celor din jur starea ta de spirit.

Atunci când ții o prezentare sau când vorbești la radio și TV, ai toate motivele să zâmbești, în ciuda emoțiilor care te încearcă, pentru că vei imprima mesajului tău un tonus mult mai bun decât dacă folosești un ton plat. Desigur, nu te gândi acum că trebuie să păstrezi un rânjet larg pe toată durata prezentării sau a emisiunii, pentru că acest lucru ar ridica niște semne de întrebare în privința balanței nebunie-normalitate.

Young Man Laughing

Însă ce transmitem atunci când zâmbim?

Ei bine, primul sentiment care-mi vine în minte este acela că te simți bine și le arăți celor din jurul tău că te simți confortabil în situația dată. Mai mult decât atât, dacă zâmbești în timp ce vorbești, tonul tău este unul prietenos și cald, asta spre deosebire de cei care se forțează să fie serioși și sobri în permanență.

Dacă zâmbești atunci când vorbești în fața unei mulțimi, celor din sală le va veni mult mai ușor să te înțeleagă și să fie de partea ta. Dacă zâmbești la televizor, oamenii vor dori mereu să urmărească pe cineva care are o stare de spirit bună și nu pe cineva care vorbește greoi și lipsit de expresie. Oamenii tind să îi urmărească cu atenție sporită pe cei care zâmbesc, tocmai pentru că sunt curioși de ce o fac. La radio, lucrurile stau un pic diferit. Aici este necesar zâmbetul pentru că nu avem alte mijloace prin care putem atinge coarda sensibilă a celor care ne ascultă. Zâmbind, vocea devine mai caldă, mai prietenoasă, cel care te ascultă devine mai atent și așa reușești să îl captezi. Dacă nu vei zâmbi atunci când vorbești la radio, vei avea un discurs plat și, cel mai probabil, plictisitor. Chiar dacă expresia facială nu este vizibilă la radio, în vocea ta se vor auzi schimbări majore de voce, exprimare și cei care te ascultă vor simți din vocea ta că ești plin de încredere.

ÎNSCRIE-TE ȘI TU LA CURSUL DE VOICE-OVER DIN 14-15 MARTIE 2015

În plus, dacă faci voice acting, adică animezi cu vocea ta reclame de radio sau TV este vital să zâmbești, pentru că de obicei reclamele promovează produse și au drept scop mărirea vânzărilor. Așadar, nimeni nu va cumpăra un produs promovat cu o voce plângăcioasă și plată.

În câte moduri putem zâmbi?

Lăsând la o parte zona de training-uri și media, există pe lume în jur de 19 moduri în care putem să zâmbim. Vestea proastă este că doar un singur tip este cel sincer, autentic, în vreme ce 18 sunt false. De fapt, lucrurile stau și mai rău pentru că în jur de 5% dintre oameni îl pot mima și pe acesta. Există zâmbete politicoase, atunci când facem cunoștință cu cineva, există zâmbete ironice atunci când vrem să ironizăm pe cineva, există zâmbetul de superficialitate (prietenii spun un banc, tu nu ai fost atent, dar la sfârșit zâmbești fals, în așa fel încât să nu fii luat la întrebări). De asemenea, mai este și zâmbetul flirt, care poate fi folosit spre exemplu atunci când avem de animat o reclamă radio sau TVcu tente sexy.

Zâmbetul este molipsitor!

Nu mă credeți? Urmăriți video-ul de mai jos și vă veți convinge singuri.

Atunci când zâmbim folosim nu mai puțin de 17 mușchi faciali, asta spre deosebire de cei 43 de mușchi folosiți pentru a ne încrunta. Dar pe lângă mușchi, zâmbetul mai stimulează creierul pentru producerea endorfinei și serotoninei, substanțe cunoscute pentru reducerea senzației de durere fizică sau emoțională și prin diminuarea riscului de depresie și anxietate.

Am învățat că este bine să râdem, să zâmbim, însă cu toții cunoaștem oameni pe care îi vedem foarte rar zâmbind. Pe lângă faptul că aici poate interveni și o lipsă de încredere acumulată pe parcursul vieții și din cauza nereușitelor, majoritatea oamenilor care nu mai au dinți se feresc să zâmbească, se abțin tocmai pentru că nu vor să arate celorlalți faptul că au un defect fizic cauzat de dantură.

Tocmai de aceea, dacă ai o problemă de orice natură care te împiedică să fii tu însuți, ar fi bine să o rezolvi pentru că ți-ar putea periclita șansele de reușită, mai ales atunci când vine vorba despre vorbitul în public sau prezentarea știrilor la radio și TV.

Zâmbetul este acea fericire care este atât de aproape încât este chiar sub nasul nostru. Zâmbește de fiecare dată când ai ocazia și să nu uiți niciodată că zâmbetul este gratis.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *