Când vorbești mai mult decât de obicei sau atunci când cânți sau țipi, vocea ta poate deveni răgușită. În termeni simpli, vocea răgușită înseamnă o schimbare a vocii provocată de inflamarea laringelui, a coardelor vocale.
Răgușeala schimbă volumul vocii și se poate manifesta fie printr-o voce mai groasă sau subțire, fie printr-o voce slăbită (șoaptă).
Din când în când și, indiferent de vârstă, tuturor ni se întâmplă să răgușim. De cele mai multe ori răgușeala apare după ce mergem la meci și susținem echipa favorită, după ce mergem în club și încercăm să vorbim cu cineva și să ne facem auziți chiar dacă muzica ne acoperă sau dacă pur și simplu cântăm, deși nu suntem cântăreți profesioniști (cântăreții au vocea antrenată). Desigur, pentru răgușeală există și cauze mai rar întâlnite cum ar fi polipii, leziuni interne ale gâtului, probleme ale tiroidei sau afecțiuni ale nervilor care slăbesc mușchii de care avem nevoie pentru a vorbi.
În primul rând, dacă suferi de răgușeală, ar trebui să încetezi să mai vorbești sau să cânți. Mai mult decât atât, trebuie să nu mai vorbești nici măcar în șoaptă. Pentru recuperarea vocii odihna coardelor vocale este extrem de importantă. Sfatul nostru este să vorbești cât mai puțin în următoarele două zile.
În cazul în care răgușeala ține mai mult de o săptămână, atunci ar fi bine să consulți un medic specialist.
Iată și câteva remedii rapide care ar putea să te ajute la recuperarea vocii.
#1 Miere
Mierea ajută la reducerea inflamației și ține gâtul umed. Mănâncă două lingurițe de miere, de trei ori pe zi.
#2 Ghimbir
Ghimbirul este o plantă foarte eficientă când vine vorba de răgușeală. Ajută la calmarea mucoaselor și la ameliorarea inflamațiilor din gât. Mănâncă felii subțiri de ghimbir crud. Pentru a îmbunătăți gustul se pot adăuga sare și suc de lămâie.
#3 Gargara cu apă sărată
În timp ce sarea ajută la eliminarea mucusului din tractul respirator, apa caldă reduce iritarea gâtului. De asemenea, sarea ajută la prevenirea infecțiilor în gât.
#4 Lămâia
Te poți baza oricând pe lămâie atunci când ești răgușit. Ea ajută la hidratarea gâtului și ameliorează durerea și inflamația. Totodată, vitamina C luptă împotriva împrăștierii infecției.
#5 Usturoi
Un alt aliment care ajută la tratarea răgușelii este usturoiul. Previne inflamația, reduce durerea și favorizează vindecarea rapidă.
Vrei să schimbi modul în care vorbești? Nu mai sta pe gânduri. Vino la un curs de dicție. Intră aici pentru detalii.
Adaugă comentariu