Cum să vorbești cu încredere și să fii sigur pe tine

Cum să vorbești cu încredere și să fii sigur pe tine

Vorbind cu încredere va îmbunătăți  mai multe domenii ale vieții tale. Acel ton sigur te va face mai atractiv și, de asemenea, îți va aduce mai mult respect și autoritate la locul de muncă.

Mai jos sunt câteva sfaturi despre cum să vorbești cu încredere care te vor ajuta să dezvolți un ton puternic, o voce corectă și o dicție perfectă.

 

✠ O dicție bună înseamnă încredere mai mare în tine

Dicția ne ajută atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Și este, până la urmă, cartea noastră de vizită. Dicția corespunzătoare ne face să fim auziți, să-i facem pe cei din jurul nostru să ne aprecieze și, de asemenea, ne va ajuta la locul de muncă sau la găsirea unuia. Imaginează-ți cum ar fi ca un angajator să nu înțeleagă nimic din ce spui la interviul de angajare. Sau cum ar fi să începi să vorbești cu o persoană și aceasta să facă tot felul de grimase atunci când vorbești sau, mai rău, să te lase cu ochii în soare în mjlocul conversației? Dicția nu înseamnă doar a scoate sunete, înseamnă ton, ritm, pronunție, comunicare asertivă. Nu este ceva simplu, unilateral, este un concept. Cu antrenament constant, poți obține multe beneficii. De asemenea, multe studii au arătat că cei cu funcții înalte și joburi bine plătite vorbesc cu încredere și au o dicție mai bună.

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

Te poți înscrie acum la un curs de dicție personalizat – ONLINE

 

 

✠ Nu te grăbi

Cea mai comună greșeală care ne împiedică să vorbim cu încredere este să vorbim prea repede. Când o persoană vorbește repede, de multe ori dă impresia că este nervoasă, nesigură sau că nu are control asupra conversației. Plus că atunci când ritmul este prea rapid, riști să comiți greșeli de vorbire și cei din jurul tău nu mai pot urmări logic ce le transmiți. Este crucial să practici vorbirea într-un ritm mai lent și mai relaxat. Vorbind într-o manieră calmă, deliberată, denotă încredere și dai impresia că ești un om care are control asupra situației.

 

✠ Găsește momentul potrivit

O greșeală similară pe care o facem este să ne grăbim să vorbim. În timpul unei conversații, cineva poate începe să vorbească în același moment cu cealaltă persoană sau imediat după, fără a aștepta câteva momente. Sărind în conversație și vorbind imediat, acest lucru te poate face să pari prea dornic și poți face cealaltă persoană să se simtă ca și cum nu ar fi auzită. O bună practică este să faci o mică pauză după ce o persoană vorbește, deoarece ascultătorii pot avea nevoie de câteva momente pentru a asimila informațiile noi. A vorbi la timp arată că ești relaxat, încrezător și că ești de fapt interesat de ceea ce spune cealaltă persoană.

 

✠ Elimină cuvintele de umplutură

Cuvintele de umplere (precum „umm”, „uhh”,„ăăă…”etc.) sunt folosite pentru a ocupa spațiul în timp ce o persoană încearcă să-și dea seama ce să spună în continuare. Dar utilizarea lor face ca o persoană să pară nesigură de ceea ce spune. Așadar, dacă vrei să suni mai încrezător atunci când vorbești, elimină complet aceste cuvinte de umplere. Ce ar trebui să pui în locul lor? Nimic. Dacă ai nevoie de un moment în care să te gândești ce să spui mai departe, pur și simplu fă o pauză și ideile vor veni. Dacă în continuare persistă aceste cuvinte de umplutură, fă următorul exercițiu: de fiecare dată în loc de vocala repetată excesiv, pune o consoană, cum ar fi z, t etc. Ei bine, o să ți se pară ciudat. Dar după ce vei renunța la consoane, vei observa că nici vocalele nu se vor mai repeta. Decât un „ăăă” prelungit, mai bine te oprești.

 

✠ Nu țipa

Oamenii confundă „a vorbi cu încredere” cu „a vorbi tare/a țipa”. Deși a vorbi suficient de tare pentru a fi auzit este important, ceea ce contează și mai mult decât volumul este tonul și ritmul. Persoanele te vor evita dacă te vei răsti la ele sau dacă nu pot înțelege nimic din ce spui. Pentru a proiecta încredere, asigură-te că păstrezi un ritm și un ton lin atunci când vorbești. Menținerea unui ton constant este un mod sigur de a suna mai încrezător.

 

✠ Nu fi tensionat

Tonul acela scăzut, dominant, care te face să fii încrezător apare în mod natural când eliberezi tensiunea din voce. Mușchii umerilor, ai gâtului, maxilarul încleștat afectează tonul vocii. Trebuie să relaxezi acei mușchi. Îți recomandăm încălzirea zilnică pe care o găsești tot în manualul de dicție „Șase sași în șase saci”.

 

✠ Nu uita să respiri

Dacă respiri lent, constant (din diafragmă) în timp ce vorbești, acest lucru îți va asigura o voce constantă, profundă. Cheia pentru obținerea acestui tip de respirație este să te asiguri că nu respiri doar din piept sau gât (atenție, respirația din gât este strict interzisă deoarece lezează corzile vocale și poți ajunge să rămâi fără voce). Ar trebui să fii capabil să simți cum cavitatea toracica și diafragma (burta) se extinde pe măsură ce inspiri. Imaginează-ți cum trece aerul prin diafragma ta. Vizualizarea respirației în acest fel asigură respirația profundă și completă necesară pentru a vorbi cu încredere.

 

✠ Adaugă autoritate discursului tău

Când oamenii nu sunt siguri de ceea ce spun, tonul vocii crește automat la sfârșitul unei propoziții. Auzim acest lucru tot timpul când oamenii pun întrebări, dar se poate întâmpla și atunci când oamenii dau declarații. Dacă vrei să adaugi o notă suplimentară de autoritate vorbirii, fă opusul și încheie fraza, coborând finalul. Chiar dacă adresezi o întrebare, această inflexiune descendentă te va face să suni mult mai încrezător.

 

Rămâi prezent

Multe dintre problemele menționate mai sus pot apărea atunci când nu suntem prezenți. Atunci când ne stă mintea în altă parte nu putem să punem toate lucrurile în ordine, cum ar fi vocea, tonul, ritmul etc. Pentru a preveni acest lucru, fii atent la sunetul vocii tale când vorbești. Acest lucru te va ține prezent.

 

Exersează

Pentru ca aceste sfaturi să devină o parte a modului tău natural de a vorbi, este important să exersezi. O modalitate ușoară de a face acest lucru este să înregistrezi în timpul unei conversații. Ascultarea unei înregistrări a vocii te va face conștient de unele dintre greșelile pe care le faci și lucrurile pe care le poți îmbunătăți. Fă acest lucru în mod regulat și va fi mult mai ușor să înlături obiceiurile proaste.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *