Cum să vorbești ca un lider adevărat

Cum să vorbești ca un lider adevărat

Acum, că ai obținut promovarea mult dorită, și ți-ai aranjat biroul cel nou din colț, afli că pe fișa postului tău sunt adăugate câteva sarcini noi. Trebuie să-i strângi pe cei din birou și să le vorbești sau pur și simplu trebuie să conduci o ședință matinală, în cazul în care șeful lipsește pentru că nu s-a trezit de dimineață. Atunci când vorbești în fața lor este foarte important să creezi acea atmosferă în care toți cei din birou ascultă cu mare atenție fiecare cuvânt care-ți iese pe gură. Pentru asta, urmează câteva sfaturi utile.

#1 Nu exagera

Liderii care folosesc prea multe superlative într-o conversație sunt considerați a fi de neîncredere. Nu întodeauna lucrurile stau ca pe roze, așa că nu e nevoie să te prefaci ca și când totul ar fi minunat. Ca lider, onestitatea și autenticitatea sunt extrem de importante. Nu folosi cuvinte înfloritoare pentru că angajații vor crede că le ascunzi ceva.

#2 Fii un adult

Chiar dacă în subordinea ta se pot găsi și adolescenți, nu cădea în capcana de a intra în jocul lor. Nu folosi cuvinte care crezi că sunt familiare vocabularului lor. Ex: “pe bune, știi, aham, îhî, etc.”

Fii autoritar și convingător atunci când vorbești cu ei. Dacă folosești cuvinte ca cele de mai sus, audiența te va considera un tinerel și nu se va mai concentra pe ceea ce spui, ci la cuvintele pe care le folosești.

Nu mai sta pe gânduri. Vino la un curs de dicție personalizat.

#3 Evită dar-urile

Șefii au tendința de a spune vești bune, urmate de un “dar“ sau de un “totuși“. Încearcă pe cât posibil să nu folosești această tactică pentru că angajații vor simți că orice informație nouă poate avea două tăișuri. De asemenea, te vor cataloga drept o persoană negativistă și pesimistă care caută mereu nod în papură, în loc să sărbătorească succesul.

#4 Nu folosi jargonul

De obicei, liderii trebuie să țină discursuri în fața mai multor oameni ce fac parte din diferite departamente. Să nu ai impresia că toți recunosc limbajul specific pe care îl folosești în anumite cazuri. Evită acronimele și termenii tehnici, chiar dacă tu ești familiarizat. Ca lider, vrei să vorbești foarte simplu, astfel încât toată lumea prezentă să înțeleagă ce ai de zis, de la departamentul de vânzări și până la cel de la resurse umane.

#5 Ascultă

Cei mai buni lideri știu să asculte. Dacă vrei să dobândești respectul și admirația angajaților este extrem de important să-i asculți. Comunică ce ai de comunicat, iar apoi cere feedback de la echipă. Ia notițe în timp ce ceilalți își spun părerile. Ține minte: un lider mediocru vorbește, iar ceilalți tac, pe când un lider excelent vorbește și ascultă ce au de spus angajații.

Foto: http://www.projectmanagers.net


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1687

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *