Cum să te faci auzit într-un grup dacă ești timid

Cum să te faci auzit într-un grup dacă ești timid

Unii oameni nu întâmpină nicio dificultate atunci când vine vorba să vorbească în public sau să conducă o conversație într-un grup, dar alții devin mai retrași și se mulțumesc doar cu a asculta. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să te integrezi într-un grup și să faci parte din el.

 

↘ Acceptă grupul

Dacă simți că te lupți pentru a fi auzit, cu siguranță asta se datorează minții. S-ar putea să crezi că este important să suni inteligent sau amuzant, dar uneori  nu tot ceea ce gândim sau vrem se și întâmplă. Imaginează-ți că vezi un grup mare, ușor gălăgios. Poate te deranjează deoarece ți-ai dori să fii în altă parte, dar nu ești. Cei din grup ar putea fi mai politicoși și mai organizați, dar nu sunt. Ar fi putut vorbi despre lucruri mai inteligente, dar nu au făcut-o. Ar fi putut fi vorbi mai încet și să fie mai ușor de urmărit, dar nu au fost. Ceilalți oameni ar fi putut să te lase să intri ușor în conversație, dar nu au făcut-o.

Nu trebuie să te enervezi dacă oamenii nu vorbeau despre tine sau dacă cineva nu a râs la gluma ta. Conversațiile de grup sunt un „vârtej de zgomot și haos”. Probabil că nu vei avea conversații profunde, filosofice, și toți cei implicați își vor aminti foarte puțin modul în care a decurs totul. Oamenii se gândesc la tine mult mai puțin decât crezi tu că o fac. Toată lumea se întrerupe reciproc, oamenii vorbesc în același timp, iar subiectul se schimbă în mod constant. Poți încerca să-ți schimbi perspectiva asupra întregului grup. Imaginează-ți că grupul este ca o piscină plină de copii care se bălăcesc, simțindu-se bine. Tot ce trebuie să faci este să-ți iei costumul de baie și să intri și tu.

 

↘ Vezi în ce poziție te afli în cadrul grupului

Dacă ești gata să „faci scufundări” și să intri în grupul respectiv, trebuie să iei în considerare locul în care dorești să te poziționezi. Poziția ta demonstrează în mod vizibil ce rol vei juca în acel grup.

Dacă stai la capătul mesei, de exemplu, este mult mai ușor să rămâi pe dinafară. Poziționarea ta în apropiere de centru nu numai că te introduce în mijlocul fluxului de conversație, dar, de asemenea, poți răspunde și adăuga informații noi.

Și dacă te afli într-o poziție centrală, privește în ochi și ascultă-i pe ceilalți membri ai grupului. Dacă pare că nu participi la conversație, atunci nici grupul nu va mai comunica cu tine.

 

↘ Poziția corpului și ascultarea

Limbajul corpului este un factor important pentru orice situație socială. Te poți uita în oglindă pentru a vedea cum arăți când stai confortabil și relaxat. Dacă nu arăți că ai ceva de spus, oamenii nu-și vor da seama niciodată.

Evită să stai cu brațele încrucișate, să privești în mod constant în jos, să fii nervos, să te holbezi sau să privești în jur pentru niciun motiv special. Poți încerca o poziție de ascultare neutră, o expresie neutră a feței care spune pur și simplu: ascultă. Adesea, atunci când asculți pe cineva, există o tendință naturală de a reacționa fizic la ceea ce spune.

Menținerea contactului vizual te poate ajuta să arăți că într-adevăr asculți. Acum, partea dificilă: ascultă cu adevărat. Încearcă să nu îți formulezi răspunsul în timp ce altcineva vorbește, mai ales dacă este evident că ești inclus în conversație.

 

↘ Alege o tactică: vorbește tare sau încet

În funcție de conversație și de persoanele implicate, pot fi necesare tactici diferite. În general, o conversație de grup la o petrecere sau la un alt eveniment social va fi destul de gălăgioasă. Folosește o voce mai joasă, ajută-te de diafragmă și proiectează cuvintele astfel încât să știi că toată lumea te poate auzi. Este posibil ca oamenii să vorbească peste tine pentru că nu te aud. Vorbește tare și vorbește mândru.

Pentru a avea un discurs pe măsură, trebuie să ai o dicție impecabilă. Și acest lucru necesită muncă, timp, ascultare, efort. Și o dicție bună te ajută să-ți îmbunătătești atât vocea, cât și încrederea în timp. Și o dicție bună impune respect.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

Nu toate conversațiile de grup implică o băutură în mână. Conversațiile de grup la locul de muncă, în zone liniștite sau într-o adunare profesională pot necesita o abordare diferită.

Problema nu este că oamenii nu te pot auzi. Este că nu comunici puterea și, prin urmare, nu vei primi atenție. Trucul este de a vorbi profund, cu o voce joasă, care are o anumită rezonanță și de a face acest lucru fără a transmite nervozitate. Vocea comunică celorlalți că ai încredere în valoarea cuvintelor tale și că te aștepți ca ei să te asculte. Poți reduce tonul vocii și volumul și să te folosești de corp pentru a arăta că ai ceva de spus care trebuie auzit.

 

↘ Întrerupe politicos și vezi cum poți să nu fii întrerupt

Da, ar trebui să fii un bun ascultător, dar o conversație într-un grup este ca un război. Trebuie să știi când să fii „civil”, dar trebuie să știi și când „să lovești”. Uneori, singura modalitate de a fi inclus în grup este prin întrerupere. Din nefericire, fiecare grup este diferit și nu poți întrerupe la fel orice conversație. Singura modalitate este de a risca și evident de a practica. Păstrează lucrurile simple și folosește-te de umor. Dacă ai deja un prieten în grup, folosește-l ca pe o cale de a intra în conversație.

Nu vei fi singurul care va încerca să întrerupă, așa că nu te simți prost. Dacă simți că ai de spus ceva important – sau vrei să ajungi la punctul culminant al unei povești – spune că ai vrea să termini ce ai început. Fii politicos, dar ferm. Zâmbește.

 

Vino la cursul de voice-over pentru a învăța cum să-ți folosești vocea.

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 06-07 octombrie 2018, la Hotel Sarroglia București, durează 12 ore și costă 150 de euro.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 3589

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *