Cum să nu te mai blochezi atunci când porți o conversație

Cum să nu te mai blochezi atunci când porți o conversație

Ești la o întâlnire și toate merg perfect, până când… te afli în situația în care nu știi ce să mai spui.

E ca și când mintea ta ia o pauză. Oricât de mult ai încerca, pur și simplu nu-ți găsești cuvintele potrivite pentru a continua conversația.

Pierderea capacității de a gândi și vorbi în timpul interacțiunilor sociale poate fi, într-adevăr, stânjenitoare. Dacă ai trecut prin așa ceva, te invit să citești acest articol. Poate îți va fi de ajutor.

În mod normal, conversațiile ar trebui să curgă pur și simplu. Desigur, este perfect logic ca unul dintre cei doi să vorbească mai mult decât celălalt, dar dacă rămâi fără idei și nu-ți mai găsești cuvintele, cel mai probabil ai permis unui blocaj mental să nu te lase să te exprimi așa cum ți-ai dori.

Blocajele mentale sau filtrele îți pot afecta aptitudinile conversaționale. Sunt, dacă vreți, echivalentul înfundării unei țevi. Fără blocaj, apa trece necontenit, dacă intervine blocajul, apa stă pe loc, se creează presiune și nu mai ajunge la destinație.

De obicei, oamenii vor să spună mereu câte ceva interesant, vor ca acele conversații să fie cât mai catchy și pline de înțeles. Dacă și tu crezi asta, cel mai probabil cauți să neglijezi acel „small talk” pe care îl consideri fără rost.

Totuși, fenomenul de „small talk” a fost studiat în anul 1923 de antropologul Bronisław Malinowski, care l-a caracterizat ca fiind o abilitate socială, un instrument de legătură în întâlnirile interpersonale și o strategie atunci când vine vorba de întâlnirile de afaceri.

Poate că pare un lucru stupid, însă această bârfă (small talk), în traducere forțată și greșită, sau „chit chatul” poate fi catalizatorul pentru o conversație extrem de interesantă.

Dacă vei neglija acest element, esențial într-o conversație recent inițiată, vei cenzura, din cauza filtrului, tot ceea ce urmează să spui, sau să nu spui.

Așa cum știi că sunt momente în care vorbești prea mult, așa sunt și cazurile în care rămâi fără idei, și atunci trebuie să știi că ai căzut în extrema cealaltă.

Spre exemplu, ești la o petrecere și cei mai mulți dintre invitați îți sunt necunoscuți. Ai vrea să pornești o discuție, dar nu știi de unde să începi. Ți-ai dori să conversezi și nu știi ce să spui, iar mintea îți spune întruna: „spune ceva inteligent și interesant, fii amuzant!”

O astfel de presiune mentală poate sta în calea unei discuții spontane.

De obicei, oamenii au prostul obicei de a se gândi prea mult la ei, se gândesc la cum se îmbracă, cum se poartă și ce spun.

Îți aduci aminte ce ai discutat ieri, la masă, cu colegii de muncă? Probabil că nu.

Majoritatea oamenilor au tendința să uite conversațiile zilnice. E un lucru normal. Dacă am ține minte absolut fiecare cuvânt pe care l-a spus cineva, memoria noastră ar lua-o razna.

De fapt, e un lucru bun faptul că majoritatea conversațiilor sunt uitate. Asta înseamnă că n-ar trebui să punem atât de mult preț pe ce spunem atunci când avem o discuție amicală. Desigur, dacă spui ceva ofensator, vei fi ținut minte cu siguranță, spre deosebire de lucrurile amuzante pe care le spui și care sunt uitate extrem de repede.

Este bine să fii mereu pregătit atunci când porți o conversație. Caută subiecte despre care toată lumea a auzit sau la care să contribuie cât mai mulți.

Dacă nu ai nimic de spus, lumea te va ține minte așa. În schimb dacă îți anulezi filtrele și barierele de comunicare, toți vor ști despre tine că ești un bun comunicator.

Vrei să te înscrii la un curs de vorbit în public sau la unul de dicție? Intră pe LINK. 🙂


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *