Cum să izolezi acustic o cameră

Cum să izolezi acustic o cameră

Dacă ai găsit un spațiu pe care vrei să-l transformi în propriul studio de înregistrare trebuie să-l izolezi fonic, asta după ce ai evaluat calitatea sunetului din încăpere. Și pentru a-l izola, ai nevoie de materiale. În general, izolarea fonică este aplicată în mai toate studiourile de înregistrare. Cu toate acestea, dacă ai observat sunete nelalocul lor sau ecou atunci când ai făcut testele de sunet, atunci cu siguranță vei dori să izolezi spațiul pentru calitatea înregistrărilor. Din fericire, izolarea fonică nu trebuie să includă renovări majore și nu necesită un buget exagerat.

 

Bob Breen (Armor Pro Audio) discută despre modul în care poți să-ți izolezi spațiul și să îl transformi într-un studio grozav. El spune că atunci când vorbim despre izolarea fonică, trebuie să avem în vedere atât sunetul care vine din afara camerei, cât și sunetul care există deja în interiorul camerei.

 

3 pași pentru izolarea fonică a spațiului

① Scapă de sunetele externe nedorite

La instalarea studioului trebuie să ai în vedere ușa. Punctele de intrare în studio sunt pentru ca sunetul să intre … și ca sunetul să iasă.

Dacă există ferestre sau uși în spațiul pe care intenționezi să îl utilizezi pentru înregistrare, vei dori să le inspectezi și să te asiguri că nu există prea mult zgomot extern care să intre în spațiu sau locuri prin care sunetul interior poate fi eliminat din cameră. Pentru crăpăturile de sub ușă poți adăuga o bucată de plastic care se găsește cu ușurință la orice magazin specializat.

 

② Adaugă plăci de rigips și izolează spațiul

Poți adăuga plăci de rigips (ghips-carton) pe pereții existenți, pentru a ajuta la calitatea sunetului. Unii dau jos stratul deja existent și aplică unul nou. Deci, dacă nu ai prea un buget prea mare poți să adaugi pur și simplu un strat de gips-carton. O altă modalitate ușoară de a-ți acoperi rapid spațiul este să folosești pungi de izolație. Poate că nu este cea mai estetică modalitate, dar funcționează.

 

③ Înlătură zgomotul rămas

Dacă încă nu ești mulțumit de calitatea sunetului din cameră, poți achiziționa un sistem de reducere a zgomotului care creează un filtru și care va prelua sunetele nedorite din înregistrarea finală.

 

 

 

Următorul video se referă la geometria acustică și vei înțelege modul în care sunetul călătorește în jurul camerei:

 

 

 

Îmbunătățește acustica camerei utilizând o combinație de măsuri care abordează absorbția și difuzia sunetului, astfel încât să nu scoți toate sunetele din spațiu.

 

  • Nu-ți supraizola spațiul : nu vei mai avea niciun sunet de înaltă calitate.
  • Atenuează orice zgomot suplimentar. Vei avea nevoie de un material moale pentru a atenua zgomotul. Deși s-ar putea să te simțiți puțin ciudat la început, încearcă să arunci o pătură peste tine și microfon. Pătura va ajuta la eliminarea zgomotului suplimentar și nedorit în cameră.
  • Nu uita să acoperi sunetul în funcție de dimensiunea camerei. Spațiile mai mici vor necesita o absorbție și o difuzie mai redusă.

 

Mijloace ieftine pentru a izola un spațiu

Trebuie să ții cont, de asemenea, de orice obiect aflat în cameră care poate afecta modul în care sunetul se mișcă prin spațiu. Dacă ai un birou sau o masă în spațiul de înregistrare, trebuie să fii sigur că sunetul se va mișca corespunzător și că obiectele nu-i vor sta în cale.

 

↘ Cutiile în care se depozitează oule: reprezintă o modalitate economică de a obține izolarea fonică și vor acționa la fel ca spuma acustică;

↘ Covoare/carpete: cu cât sunt mai groase, cu atât mai bine! Nu este vorba doar de podele. Poți pune covorul pe pereți sau poți tăia bucăți pentru a le atașa în jurul ferestrelor și ușilor pentru a atenua zgomotul care vine din exterior;

↘ Deflector de sunete: acesta este ca o barieră care oprește reverberarea  dintr-o încăpere;

 

Tot Bob spune că izolarea eficientă a unei camere este ca atunci când „umpli camera cu apă și arunci un pește în ea”, asta este senzația pe care trebuie să o ai. Dacă apa poate ieși din cameră, atunci  acela este locul în care trebuie să-ți concentrezi toate eforturile.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *