Cum să găsești vocea unică a unui personaj

Cum să găsești vocea unică a unui personaj

Pentru a crea personaje la fel de reale ca oamenii din jurul nostru, trebuie să le construim propriile lor voci unice.

Cu personalități individuale, influențe culturale, experiențe și imaginea de ansamblu a lumii, oamenii interacționează în moduri diferite, așa că personajele ar trebui să facă și ele asta. Prin acest lucru nu numai că ajutăm la distingerea acestora de celelalte personaje, ci și la adâncimea și realismul caracterizării lor.

Dar cum facem să definim vocile unice ale personajelor? Procesul este un pic de lungă durată, dar în final satisfacția va fi la fel de mare când vocile personajelor vor scăpa de pe pagină cu adevărat și vor fi pe deplin definite.

 

↘ Importanța vocii

Definirea vocii personajului are o importanță mult mai mare decât dialogul. De ce? Deoarece vocea unei persoane nu este compusă exclusiv din modul în care se prezintă în mod verbal. Vocea funcționează și pe plan intern. Este narațiunea care trece prin mințile noastre în orice moment, ceea ce credem înainte de a filtra cuvintele care ies din gura noastră.

Vocea este, în multe privințe, contrară. Limbajul nonverbal și paraverbal se găsește în procent mult mai mare decât limbajul strict verbal.

Vocea definește cine suntem și cum alegem să folosim vocea în fiecare zi formează modurile în care ne angajăm în diferite interacțiuni și cum ne raportăm la lumea din jur și la oameni. Bineînțeles, vocea personajului ar trebui să facă la fel.

 

 

↘ Cum putem dezvolta vocea personajului?

Construirea vocii unice a personajului necesită mult efort și te poate consuma destul de mult, dar atunci când vocea este atât de importantă pentru înțelegerea identității personajului și definirea modului în care se angajează cu lumea din jurul său, merită timp pentru a se dezvolta.

Vom examina modul în care identitatea și experiența personajului definesc vocea și vom examina modul în care această voce va influența atât povestea internă a personajului, cât și interacțiunile externe în întreaga poveste.

 

↘ Construcția vocii

Așa cum am menționat mai devreme, vocea este învățată și înnăscută. Tendințele naturale care definesc vocea înnăscută a unei persoane sunt întotdeauna formate și rafinate de experiențele lor.

Asta înseamnă că vocea unui personaj este un lucru dinamic și poate fi foarte diferită la sfârșitul poveștii în comparație cu începutul.

 

① PERSONALITATE

Majoritatea caracteristicilor și calităților care definesc personalitatea unei persoane sunt înnăscute, deși ar putea fi cu siguranță susținut că anumite caracteristici sunt, de asemenea, învățate. Nu contează de unde provin aceste trăsături, ci mai degrabă modul în care influențează vocea unei persoane.

Indiferent dacă personajul tău este un introvert, extrovert sau ambivert, are cel mai mare impact asupra modului în care se implică în conversație și a tipurilor de dialog pe care alege să le construiască.

Fiecare dintre trăsăturile de personalitate ale personajului joacă un rol imporatant în definirea vocii, deci ia-ți timpul necesar să începi construcția de la 0.

 

② INFLUENȚA CULTURALĂ

Impactul culturii asupra definirii vocii unei persoane nu poate fi subevaluat. De la normele sociale și practicile comune la cultura pop, tehnologie și politică, fiecare fășie a unei culturi influențează modul în care o persoană alege să se angajeze în interacțiune cu mediul exterior.

Pentru a ține cont pe deplin de impactul culturii asupra vocii personajului, trebuie să înțelegi mai întâi cum se identifică în cadrul acelei culturi. Numai naționalitatea nu este de ajuns. Ia în considerare etnia caracterului, practicile religioase, abilitățile fizice și mentale, sexualitatea și orice alți factori care definesc modul în care se angajează în cultura populară.

Reține, de asemenea, că fiecare dintre acești factori (religie, sexualitate, etnie, etc.) are o subcultură proprie. Vocea personajului tău se va schimba și prin aceste elemente.

 

 

③ EXPERIENȚE

Experientele personajului tău, atât din trecut, cât și din prezent, sunt formate prin identitatea lor culturală. Dar când menționăm experiențele, vorbim în mod specific despre experiențele care sunt exclusive caracterului.

Ia în considerare educația personajului, prietenii și grupurile de prieteni, experiența și ocupația lor educațională, relațiile lor din trecut și prezent, momentele cele mai fericite și traumele lor. Cum a determinat fiecare dintre aceste elemente formarea persoanalității?

 

 

④ IMAGINEA DE ANSAMBLU

Perspectiva unei persoane este foarte mult influențată de experiențele culturale și personale, dar poate fi și ea îmbunătățită prin alegerile individuale. Interesele personale ale personajului, credințele religioase, opiniile politice și/sau codul moral pot varia. Astfel, aceste elemente modelează viziunea asupra lumii personajului și vocea, în moduri noi și unice.

 

Definirea acestor 4 pași – personalitate, influențe culturale, experiențe și viziunea asupra lumii – te va ajuta la construirea vocii unice a personajului. Și odată cu definirea nucleului vocii, este timpul să aruncăm o privire la modul în care vocea își modelează narațiunea și interacțiunile personale.

↘ Cum definește vocea caracterul

Complexitatea vocii este exprimată atât pe plan intern, cât și pe plan extern, în modul în care gândește cineva și cum vorbește.

 

① EXPRIMARE EXTERNĂ

Să începem cu expresia externă, elementul cel mai frecvent discutat când privim vocea unică a personajului. Mai exact, vorbim despre dialog și limbajul corpului. Cu gândul unic al personajului tău, ia în considerare fiecare dintre aceste elemente de expresie externă:

 

↘ Limbajul și dialectul

În ce limbă vorbește personajul tău? Vorbește într-un dialect specific? În ce mod influențează acest lucru accentul lor?

 

↘ Alegerea cuvântului și structura propoziției

Vocabularul personajului este în vreun fel influențat de identitățile culturale sau de nivelul de educație? Ce fraze comune folosește? Îi place să vorbească în propoziții scurte, lungi? Tinde să-și exprime opiniile într-o serie de bâlbâiri?

 

↘ Tonul vocii

Care este timbrul general al vocii personajului tău? Mormăie? Are o voce pițigăiată? L-ai considera somnoros, sarcastic, cinic, înșelător, entuziast, timid sau altfel înclinat spre o anumită atitudine?

 

↘ Interacțiune socială

Cu cine îi place să vorbească? De ce? Ce subiecte discută? Ce persoane și/sau subiecte ar prefera să evite cu orice preț?

 

 

↘ Limbajul trupului

Ce expresii faciale sau ticuri corporale are? Ce spune postura lor despre narațiunea lor interioară? Aceste elemente sunt înclinate să se schimbe când sunt în prezența unor anumiți oameni sau discutând anumite subiecte?

 

② DISCURSUL INTERIOR

În timp ce expresia externă este discutată cel mai frecvent când privim vocea unică a personajului, vocea interioară este la fel de importantă. De ce? Deoarece procesul de gândire al personajului adâncește înțelegerea cititorilor vocii, dezvăluind perspective precum speranțele, temerile, prejudecățile.

În esență, narațiunea internă a personajului tău construiește un dialog secundar pe care numai cititorii trebuie să-l audă.

 

 

Acestea fiind spuse, multe personaje au o narațiune internă de anvergură, care influențează tot firul poveștii.

Cu ajutorul expresiei lor externe și a narațiunii interne combinate, ai explorat toate căile majore ale vocii unice a unui personaj, care formează modul în care acesta interacționează cu lumea din jurul lui. Dă fiecăruia dintre personaje vocea ta unică, și nu numai că îi vei distinge ca indivizi, ci vei forma o serie completă de caractere.

Și un lucru la fel de important: pune amprenta ta personală. Cu ajutorul vocii tale vor lua ființă acele personaje. Joacă-te, imaginează-ți și construiește-le pas cu pas. Dicția este foarte importantă. Cu ajutorul dicției și a respirației poți construi caractere diferite și de impact.

Exersează dicția în fiecare zi, atât cu exerciții, cât și cu o respirație corespunzătoare. Dicția te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 08-09 decembrie 2018, la Hotel Sarroglia București, durează 12 ore și costă 150 de euro.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *