Cum să eviți răspunsul la o întrebare ca un profesionist

Cum să eviți răspunsul la o întrebare ca un profesionist

Dacă data trecută vorbeam despre CUM SĂ RĂSPUNZI LA ÎNTREBĂRI CA UN PROFESIONIST, astăzi aflăm cum evităm să facem acest lucru. 

Desigur, nu încurajăm acest lucru. În calitate de speaker ar trebui să poți răspunde la toate întrebările. Totuși, există și excepții. Când ni se pune o întrebare, cei mai mulți se simt obligați să răspundă cu sinceritate, dar ce se întâmplă dacă nu vor să răspundă?

Iată câteva dintre modurile prin care o întrebare poate fi evitată:

NU RĂSPUNDE

Când ți se pune o întrebare, un obicei social obișnuit este răspunsul, dar, în realitate, rar ești obligat să răspunzi. Deci, cea mai simplă abordare pentru a evita întrebarea este doar să refuzi să răspunzi.

Taci

Poate că cel mai simplu mod de a evita întrebarea este să taci și să te uiți înapoi la cel care a întrebat sau în altă parte. Acest lucru nu este întotdeauna ușor în practică, dar odată ce te simți confortabil cu el, atunci doar cealaltă persoană va simți un disconfort.

Dacă pun din nou întrebarea sau solicită un răspuns mai puternic la întrebare, poți continua tăcerea sau să utilizezi o altă metodă.

 

 Spune nu

Un refuz direct este o altă modalitate bună de a spune că nu vei răspunde la întrebare.

  • „Nu am de gând să răspund la asta.”

Reține că faptul de a spune că nu dorești să răspunzi la întrebare poate fi perceput ca o întârziere, nu ca un refuz și, prin urmare, cel care a pus întrebarea poate insista.

De asemenea, te poți scuza oferind un motiv întemeiat pentru a nu răspunde:

  • „Îmi pare rău, nu am de gând să răspund.”
  • „Sunt încă foarte supărat/deranjat și nu pot să răspund la asta acum.”
  • „I-am promis lui X că nu voi vorbi despre asta, așa că îmi pare rău, nu am de gând să răspund.”

 

 Ignoră întrebarea

O modalitate simplă de a nu răspunde este să te comporți ca și cum nu s-ar fi pus nicio întrebare și să continui să vorbești despre altceva.

 

INVERSEAZĂ SITUAȚIA

Întoarcerea situației înseamnă un fel de „schimb de roluri”, așa că preiei controlul asupra situației și te comporți ca și cum tu ai fi la conducere, cu o autoritate mai mare decât cealaltă persoană.

 Pune o întrebare în schimb

Cea mai simplă modalitate de a inversa situația este punând o altă întrebare în schimb, poate ignorând întrebarea care a fost pusă de fapt sau întrebând ceva similar în schimb.

  • „Buna întrebare. Dar tu ce crezi despre asta?”
  • „Hmm. Dar ceilalți oameni? Ce vor spune/face ei?”

 

 Contestă dreptul de a pune întrebarea

Dacă cineva întrece măsura, întoarce întrebarea spunându-i persoanei că nu are dreptul să pună acea întrebare.

  • „Cu ce drept mă întrebi asta? Sunt informații private. Nu mai spun nimic despre acest subiect.”

 

 Devino „anchetatorul”

Ducând acest principiu mai departe, poți începe să le pui tot felul de întrebări, preluând efectiv controlul și punându-i în defensivă.

  • „Cred că sunt câteva întrebări la care ar trebui să vă răspundeți voi înșivă. Unde erați când s-a întâmplat totul? De ce te ascunzi în spatele acestui aer de superioritate? etc.

 

RĂSPUNDE LA ALTĂ ÎNTREBARE

O tehnică pe care o folosesc mulți politicieni este să răspundă la întrebarea pe care și-ar fi dorit să o primească pentru a-și exprima punctul de vedere. Robert MacNamara a personificat acest lucru când a spus: „Nu răspunde niciodată la întrebarea care ți se pune. Răspunde la întrebarea care ai fi vrut să-ți fie adresată”.

Răspunde la o cu totul altă întrebare

Cea mai simplă abordare este să te comporți ca și cum ai primit întrebarea pe care o voiai.

  • „De fapt, cred că este o problemă cu sistemul de apă, problemă care trebuie rezolvată acum…”

 

 Schimbă în mod explicit întrebarea

O altă variantă este de a schimba în mod explicit întrebarea, spunându-i celui care a întrebat că a întrebat lucrul greșit și apoi exprimi întrebarea corectă.

  • „Adevărata întrebare este legată de locurile de muncă. De ce guvernul ignoră asta? Îți voi spune de ce…”

 

 Răspunde la o întrebare similară

Cercetările au arătat că oamenii vor avea mai multă încredere în tine dacă răspunzi la o întrebare similară celei adresate, mai degrabă decât la una complet diferită sau dacă ai refuza să răspunzi.

  • „Disciplina este cu siguranță importantă și, deși numărul paznicilor este important, cercetările noastre au arătat că trebuie să ne concentrăm eforturile pe comunicarea în școli. În special,…”

 

 Utilizează dispozitive de tranziție

Poți muta atenției audienței de la întrebarea inițială, folosind ceea ce se numește un „dispozitiv de tranziție”. Acesta este alcătuit din câteva cuvinte care sunt introduse înainte de răspunsul tău.

  • „Aceasta este o întrebare extrem de bună și de ceea ce trebuie să întrebăm este dacă oamenii înțeleg cu adevărat ce se întâmplă…”
  • „Mă bucur că ai întrebat asta pentru că mai este un alt punct care trebuie adus în discuție…”

Observă cum dispozitivele de tranziție de aici sunt prietenoase și oferă laude celui care a întrebat. Acest lucru ajută la a face ceea ce spui mai ușor de digerat și, de asemenea, mai dificil de contestat pentru ei.

 

MINTE

Un alt mod de a nu răspunde la întrebare este prin minciună sau prin a nu fi complet adevărat.

 Minciuna directă

Cel mai simplu mod de a minți este minciuna completă în care inventezi un răspuns care este complet neadevărat.

  • „Habar nu am despre ce vorbești. Nu m-am întâlnit niciodată cu această persoană.”

 

 Minciuna inofensivă (care înclină spre adevăr)

Minciunile directe pot fi dificile deoarece pot apărea dovezi care te vor pune în încurcătură. O modalitate mai eficientă este adesea să spui în mare parte adevărul, dar apoi să modifici o mică parte a poveștii.

  • „Da, am fost acolo și am vorbit cu ea, dar am întrebat-o doar cât este ceasul deoarece telefonul meu era stricat…” etc.

 

 Fii sincer, dar fără prea multe detalii totuși

Poți fi complet sincer, dar omițe elementele care ți-ar putea crea probleme.

  • „Da, am văzut-o acolo. Era cu alți oameni. Nu știu la ce oră a plecat, dar am plecat pe la ora unsprezece…” etc.

 

BONUS – dacă TU pui întrebările și cealaltă persoană le ocolește

Iată câteva metode pe care le poți folosi:

 Repetă întrebarea

Cea mai simplă metodă de utilizat este pur și simplu să repeți întrebarea. Mulți oameni, atunci când se confruntă cu această repetiție, vor vedea că nu vei renunța și, prin urmare, vor răspunde la întrebare în cele din urmă.

Acest lucru se poate transforma într-o competiție în care cel care întrebă continuă să repete întrebarea, iar cealaltă persoană continuă să evite. Dacă cel care evită este hotărât, atunci poate câștiga cu ușurință.

  • „Ne pare rău, nu ați răspuns la întrebare. Câți bani sunteți pregătit să investiți în proiectul acesta?”

 

 Întreabă mai târziu

Uneori, oamenii nu sunt pregătiți să răspundă la întrebare la momentul respectiv, poate pentru că au alte lucruri în minte. Ei pot refuza, de asemenea, să răspundă din cauza factorilor contextuali, cum ar fi alte persoane prezente, jena socială sau probleme în ceea ce privește statutul.

  • „… (mai târziu) Câți bani sunteți pregătit să investiți în afacere?”

 

 Reformulează întrebarea

Uneori întrebarea nu este înțeleasă sau anumite cuvinte sunt ofensatoare în percepția celui care primește întrebarea. În astfel de cazuri, o abordare simplă este să pui întrebarea folosind cuvinte diferite. O explicație și un detaliu suplimentar în jurul subiectului pot ajuta la clarificarea întrebării.

  • „Există o oportunitate de a contribui la dezvoltarea afacerii și de a obține profituri mari investind în ea. Ați fi interesat de asta?”

 

 Schimbă tonul

Da. Tonul face muzica. De asemenea, poate ajuta să reflectăm asupra modului în care este adresată întrebarea, de exemplu un ton autoritar poate provoca o reacție nedorită.

  • „V-ar plăcea să vă implicați într-o nouă investiție? Pentru a face acest lucru, ar trebui să știm cât de mult ați fi interesat să investiți.”

 

 Întreabă despre problemele care stau la baza refuzului

O abordare mai blândă este să presupunem că persoana nu poate răspunde la întrebare dintr-un motiv mai profund. Luând o poziție de consiliere, poți empatiza cu problema și poți încerca să afli mai multe despre motivul pentru care refuză să răspundă la întrebare.

  • „Există ceva care vă împiedică să investiți în acest moment?”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 5652

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *