Cum să devii un bun negociator – Part I

Cum să devii un bun negociator – Part I

Când o întâlnire de negocieri merge prost automat intervin următoarele: furie, resentimente și, de cele mai multe ori, sărăcie.

negociere

Este foarte important să te studiezi în permanență, să studiezi negocierile pe care le-ai făcut până acum și să încerci să eviți eventualele greșeli pe care le-ai putea repeta și pe care le-ai făcut la o negociere nereușită.

În fiecare zi poți învăța câte ceva nou despre arta negocierii. De cele mai multe ori înveți ceva nou după ce se întâmplă ceva rău. Nu vei învăța niciodată nimic atunci când o negociere a mers bine, din punctul tău de vedere.

Comunicarea este axa care unește oamenii. Asigură-te că rezultatul îți aduce bucurie și împlinire. Ziua de mâine se bazează în proporție de 100% pe negocierile tale de astăzi. Dacă ai o atitudine pozitivă, atunci negocierea va decurge în regulă, iar apoi zilele care urmează și oamenii care vor fi lângă tine în zilele acelea vor fi și ei fericiți.

ÎNSCRIE-TE ȘI TU LA CURSUL DE VOICE-OVER DIN 14-15 MARTIE 2015

Înveți dintr-o negociere de fiecare dată când vinzi o companie, când cumperi o companie, când vinzi un produs, când cumperi servicii, când te căsătorești, când divorțezi, când te gândești ce vrei să faci cu viața ta, când o dai în bară cu viața ta. De fapt, pe parcursul vieții tale ai parte numai de negocieri.

Nu am citit de curând nicio carte despre negocieri și ar putea fi și alte sugestii mai bune decât acestea, însă cam acestea funcționează la mine.

NU

Învață să spui „NU”

Atunci când compania pentru care lucrezi decide să îți taie jumătate din salariu, învață să spui nu. Nu accepta doar de frica crizei de joburi de pe piață. Când ești în birou, spune-i persoanei din fața ta că ai nevoie de timp pentru a te gândi. Da, conciedierea este o acțiune legală, iar cei din conducere îți vor spune că asta nu e o negociere. Le poți spune: “OK. Nu este o negociere. Doar că am nevoie de 24 de ore pentru a mă gândi.”

Gândește-te la ce s-a întâmplat la serviciul tău. Gândește-te dacă ar trebui să îți găsești un alt loc de muncă sau dacă ar trebui să îți schimbi cariera.

În general, când negociezi trebuie să ai timp pentru a te gândi. Dacă nu ți se va acorda asta, este manipulare și nu negociere.

 

Nu fi copil

Nu vă înțelegeți la mijloc. Tu vrei 4000 de lei, el oferă 2000 de lei și până la urmă cădeți la varianta de mijloc cu 3000 de lei. Fii autentic și nu te lua după replicile din desene animate. Fii întotdeauna onest și autentic. Spune ce îți dorești cu adevărat. Autenticitatea este egală cu negocierea. Fără autenticitate îți pierzi pantofii din picioare sau roțile de la mașină.

 

Lasă-te ajutat

Foarte mulți folosesc “șmecheria” asta: trebuie să mă consult și cu X, care trebuie și el la rândul lui să confirme. Ei bine, “șmecheria” merge doar dacă într-adevăr există persoana X. Dacă nu există nu merge. De ce?

Tu te-ai așezat la masă cu niște oameni care vor ceva de la tine. Ei te-au chemat. Dacă tu le spui că nu iei tu deciziile finale, ești pierdut. Ai pierdut din start. Ei trebuie să aibă nevoie de tine, să te convingă, pentru că ei nu vor pleca de la masă decât dacă sunt mulțumiți.

Așa că le spui așa: “Uite ce e băieți. Pentru mine chestia asta e nouă. Voi faceți chestia asta de mai mult timp. Sunteți experimentați. Ajutați-mă un pic: dacă ați fi în locul meu, ce ați face?

Indiferent ce vă vor răspunde, tu îi mai întrebi o dată: “serios, acum. Voi ce ați face?”

Și ei te vor ajuta, pentru că și ei își vor dori să încheie afacerea, dar și tu ai nevoie de ajutor din partea lor. Astfel, poți afla mai multe informații și poți deveni autentic. Cu ce este egală autenticitatea? Cu negocierea!

 

Lista mea e mai mare decât a voastră

Să zicem că ei oferă pentru cartea ta un avans de 5000 de dolari și că nu mai poți să scoți nimic mai mult. În regulă, acum fă o listă cu mai multe lucruri: câți bani vor băga în social media marketing, în ce librării va intra, cine se va ocupa de designul copertei, care este procentajul final din drepturile digitale, vor fi dați bani și pentru plasarea mai bună a cărții în librării și așa mai departe.

Dacă lista ta este mai mare decât lista lor, atunci acceptă. Fii mereu pregătit. Aici nu e vorba despre negociere directă. Aici este vorba de încrederea pe care ți-o acorzi pentru ca mai târziu să nu fii dezamăgit de deciziile luate.

 

Dacă nu e ușoară, pleacă

Dacă o negociere nu este ușoară, înseamnă că trebuie să muncești mai mult pentru a avea pe viitor ce să oferi. De obicei, negocierile ar trebui să meargă ușor. Altfel, ar fi bine să ai mai multă răbdare și să te dezvolți pentru ca data viitoare negocierile să fie ușoare.

Nu pierde niciodată timp atunci când o negociere este complicată. Există șanse foarte mari să o pierzi sau să fii nefericit. Dacă ei sunt de părere că te-au putut angaja pe bani puțini, înseamnă că te vor considera ca fiind lipsit de valoare.

Foarte important: Corpul nostru are nevoie de energie pentru a supraviețui, pentru a gândi, pentru a fi fericit. Iar energia nu e infinită.

O modalitate prin care putem să ne refacem energia este prin somn, iar o altă modalitate este prin mâncare sănătoasă și exerciții fizice.

Însă un alt mod prin care putem să avem energie mai multă este să ducem o viață ușoară. Pe cât se poate de ușoară, astfel încât energia care crește să fie folosită acolo unde este nevoie de ea. Ceea ce înseamnă că toate negocierile trebuie să decurgă ușor, altfel rezultatul lor va duce la anxietate, frică și la o mare cantitate de energie epuizată.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *