Cum să devii mai bun în tot ceea ce faci: muncă, pasiune și perseverență. Will Smith și etica muncii (VIDEO)

Cum să devii mai bun în tot ceea ce faci: muncă, pasiune și perseverență. Will Smith și etica muncii (VIDEO)

Foarte mulți oameni susțin că talentul este singurul element care face diferența între cei care au succes și cei care nu au.

Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți psihologi au început să contrazică această credință. Au publicat studii stufoase, întinse pe ani de zile, prin care demonstrează că nu doar talentul este cel care contează, ci și munca, pasiunea și perseverența.

Pe scurt – GRIT – așa cum este definit de psihologul american Angela Duckworth.

Concluziile Angelei Duckworth sunt universale și sunt valabile în orice meserie. Dacă vrei să ajungi un vorbitor de succes, un om de radio cunoscut, un prezentator TV carismatic, un lider important sau pur și simplu vrei să fii mai bun în tot ceea ce faci, ar trebui să parcurgi cu atenție răndurile care urmează.

„Accentul pus pe talent ne distrage atenția de la ceva cel puțin la fel de important, și anume efortul. Oricât ar conta talentul, efortul contează de două ori mai mult”, spune ea.

Pasiune și perseverență

Profesoară de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, absolventă de Harvard și fostă consilieră la Casa Albă și la Banca Mondială, Angela Duckworth a studiat ani de zile elevi, studenți, actori, muzicieni, matematicieni, sportivi și celebrități.

Una dintre principalele sale concluzii a fost că talentul nu este suficient pentru a reuși.

„Oamenii cu cel mai mare succes aveau un gen de determinare feroce, care se manifesta în două moduri. În primul rând, acești indivizi erau neobișnuit de rezistenți la șocuri și erau muncitori. În al doilea rând, știau la un nivel foarte, foarte profund ce își doreau. Nu aveau doar determinare, ci și direcție.
Această combinație de pasiune și perseverență era cea care îi făcea speciali pe oamenii cu rezultate excepționale. Pe scurt, ei aveau grit”, scrie Angela Duckworth.

Muncă, muncă, muncă

Indiferent de domeniul pe care l-ai ales, munca și antrenamentul potrivit și ales inteligent va face întotdeauna diferența.

„Fără efort, abilitatea ta nu este nimic mai mult decât ceea ce ai fi putut să faci, dar n-ai făcut”, punctează Duckworth.

De pildă, dacă vrei să îți îmbunătățești dicția și abilitatea de a vorbi în public sau la televizor, exercițiile trebuie să facă parte din rutina ta zilnică.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Trebuie să începi fiecare dimineață cu un set de exerciții de încălzire pentru aparatul fonator. Apoi, trebuie să incluzi câteva exerciții de respirație și ziua poate începe. Situația este similară cum mersul la sală, când nu putem începe un antrenament fără să ne încălzim mușchii, pentru a-i proteja de accidentări.

Vezi AICI mai multe exerciții pentru respirație

O observație făcută de Angela Duckworth asupra unor tineri matematicieni care participau la concursuri importante, arată ce înseamnă efortul:

„În medie, ei practicau mai mult de o oră pe zi în zilele lucrătoare și peste două ore pe zi în weekend.”

Will Smith și etica muncii

În cartea „Grit. Puterea pasiunii si a perseverentei”, este redată și o poveste a actorului Will Smith, care spune că nu s-a considerat niciodată talentat, dar subliniază că are etica muncii:

„Dacă ne urcăm amândoi pe banda de alergare, sunt două variante: ori te dai tu primul jos, ori mor eu. E foarte simplu”  – afirmă Will Smith.

Angela Duckworth completează cele spuse de Will Smith:

„Să te întorci pe banda de alergare a doua zi, nerăbdător să încerci din nou, reflectă mai bine grit. Dacă nu te întorci a doua zi, efortul tău se prăbușește la zero. În consecință, abilitățile tale nu se mai îmbunătățesc.
Consecvența efortului pe termen lung este totul”, conchide profesoara de psihologie.

Toate fragmentele de mai sus sunt extrase din cartea „Grit. Puterea pasiunii si a perseverentei”, semnată de Angela Duckworth.

FOTO: imdb.com (Will Smith în The Pursuit of Happyness)

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *