Cum să devii cel mai bun vorbitor în public de pe planetă

Cum să devii cel mai bun vorbitor în public de pe planetă

Vorbitul în public a reprezentat mereu una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor. Însă trebuie să știți că există unele persoane care vorbesc des în public și, culmea, vor să devină cei mai buni. Pentru asta am postat mai jos câteva lucruri pe care dacă le respecți, poți avea șansa de a deveni unul dintre cei mai buni vorbitori în public din lume.

Urmărește show-uri de stand-up comedy

Înaintea discursului, uită-te la câteva spectacole de stand-up comedy. De ce? Pentru că te relaxează, te face să râzi și există șansa de a fura una dintre glumele de acolo pentru a le folosi în discursul tău. Dacă gluma a fost folosită cu succes și la alt public, atunci o poți prelua.

Fără PowerPoint

Se spune că indiferent de cuvintele pe care le spui, o imagine valorează cât o mie de cuvinte. Dar hai să gândim un pic diferit. Dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, înseamnă că tu faci cât o sută de mii de cuvinte. Și încă în motiv pentru a renunța la PowerPoint: dacă îl folosești, publicul nu își va mai canaliza atenția către tine.

Hainele tale

Trebuie să te simți confortabil. Orice ai face, dacă tu nu te simți bine în pielea ta, o vei da în bară. Nu te îmbrăca la costum doar pentru că trebuie. Există mereu o alternativă: încearcă o cămașă și niște blugi negri care imită pantalonii de stofă. Nu îți plac pantofii, ia-ți niște pantofi eleganți. Trebuie să te simți bine atunci când vrei să faci ceva bine.

Pauzele

Înainte credeam că pauzele nu fac altceva decât să plictisească oamenii. Însă dacă introduci câteva pauze în discursul tău, oamenii au timp să se gândească la ceea ce urmează să zici. Pauzele te ajută și pe tine să respiri și dau senzația oamenilor că nu te grăbești să termini ora.

Întrebări și răspunsuri

Această sesiune este necesară pentru că este bine să interacționezi cu oamenii din sală și trebuie să răspunzi eventualelor nelămuriri ale audienței. Tratează secțiunea de întrebări și răspunsuri în aceeași măsură în care tratezi tot discursul.

Povestește mereu ceva

Niciodată nu da un sfat în timp ce vorbești. Nimeni nu este atât de deștept încât să dea sfaturi. Vorbește despre propriile experiențe și încearcă să ajuți oamenii să înțeleagă că propria experiență, ceea ce fac pe “teren”, este cea mai bună învățătură. Și aici vreau să reamintesc ce a spus Budha despre public speaking: “Nu credeți nimic din ceea ce zic. Încercați pe propria piele și veți vedea.”

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *