Cum să citești cu voce tare fără să-ți obosească vocea

Cum să citești cu voce tare fără să-ți obosească vocea

Să citești cu voce tare pentru o perioadă lungă de timp este destul de dificil, însă nu și imposibil.

citit cu voce tare

Fie că trebuie să ții un discurs sau o prezentare, fie că citești o poveste unui copil, vocea unui om poate să obosească. Pentru a nu întâmpina astfel de probleme, am pregătit mai jos pentru tine câțiva pași, pe care dacă îi vei urma, cu siguranță atunci când îți vei folosi vocea,o vei face la capacitate maximă pentru o perioadă mai lungă.

Pasul 1

Reamintește-ți să iei pauze frecvente după ce citești una sau două fraze și pauze scurte la final de paragraf sau dialog. Atunci când citești în gând, îți este mult mai ușor să treci peste cuvinte. Așa că nu ar fi indicat să citești cu voce tare pe cât de repede citești în minte. Ideea de bază este să îți dozezi respirația și să nu rămâi fără aer. Dacă ai rămas fără aer, vocea ta nu va mai suna la fel. Respiră de câte ori simți nevoia, fie că întâlnești o virgulă sau un punct, dă-i șansa celui care te ascultă să asimileze ce aude.

Pasul 2

Vorbește mai rar ca de obicei. Oferă-le timp celor care te ascultă să înțeleagă ceea ce ai de spus și acordă-ți intervale de timp pentru a gândi următoarea intervenție. Vorbește cu fermitate și, în același timp, mai rar.

Pasul 3

Câteodată, dacă te concentrezi prea mult pe modul în care vorbești, s-ar putea să constanți că respirația ta este inegală sau gâtul tău este inflamat. Secretul stă în postura pe care o adopți: trebuie să stai ca și când ai citi o carte poziționată deasupra bărbiei. Ține umerii drepți, astfel nu îți vei reduce capacitatea plămânilor.

Pasul 4

De asemenea, este indicat să îți relaxezi mușchii feței. Orice rigiditate în zona gurii sau a sprâncenelor poate face rău gâtului tău.

Pasul 5

Atunci când tragi aer, încearcă să o faci din piept și diafragmă. Mai mult decât atât, nu te gândi întruna să respiri mai des, pentru că s-ar putea să te ia amețeala, adică să intervină hiperventilația.

Pasul 6

AI grijă să nu vorbești prea încet. Știu că este mai ușor, dar trebuie să ridici tonul vocii tale cu o notă atunci când trebuie să ții o prezentare. Nu-ți folosi tonul vocii tale normale.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

Pasul 7

Dacă citești o poezie, este în regulă să mărești ritmul. Pe de altă parte, dacă citești cu voce tare un roman, ritmul prea rapid ar putea să fie obositor pentru cei care ascultă.

Pasul 8

Secretul stă în exercițiu. Cu cât citești mai mult cu voce tare în fiecare zi, cu atât îți va fi mai ușor în ziua prezentării.

Pasul 9

Nu uita, gândește-te la vorbitul în public ca la o conversație. Dacă ești emoționat și încordat, vocea ta va fi una forțată și vei obosi mai repede. Fiecare frază adreseaz-o publicului. Implică-i în discuție și pe ei. Zâmbește dacă este cazul.

Foto:Wiki


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *