Cum pronuntam numele straine?

Cum pronuntam numele straine?

Cum pronuntam numele straine? Raspunsul este: corect! Sau cel putin ar trebui sa ne straduim sa o facem. Mai ales in cazul in care avem un nume de genul: Eyjafjallajökull, Mýrdalsjökull sau chiar Ghiyath al-Din Abu’l-Fath Umar ibn Ibrahim Al-Nisaburi al-Khayyami!

Spre exemplificare am luat stirea care vorbeste despre implinirea a 1000 de ani de la nasterea savantului persan Omar Khaiām, aka Ghiyath al-Din Abu’l-Fath Umar ibn Ibrahim Al-Nisaburi al-Khayyami.

ASCULTA AICI PRONUNTIA CORECTA A NUMELUI LUI KHAYAM (Voce Cătalin Fartaeş).

Stirea originala e postata mai jos in cazul in care doriti sa incercati sa o cititi:

„In urmă cu aproape 1000 de ani se năştea, Ghiyath al-Din Abu’l-Fath Umar ibn Ibrahim Al-Nisaburi al-Khayyami, adica Omar Khaiām, poet,matematician, filosof şi astronom persan.

Beau vin si mi se spune de unul si altul:
„Sa nu mai bei, caci vinul dusman este de moarte
Al lui Alah”. Atuncea, zic eu, pentru Prea-Naltul
Voi bea pagânul sânge. E-un act de pietate.

Ghiyath al-Din Abu’l-Fath Umar ibn Ibrahim Al-Nisaburi al-Khayyami s-a născut la 18 mai 1048, într-o familie de fabricanţi de corturi, de unde si numele, Khayyam însemnând cort in persană. Şi-a petrecut copilăria în oraşul Balhi (în nordul Afghanistanului de azi), unde a și studiat .

Înainte de a câștiga recunoașterea ca poet de geniu, Khayyam se remarcă în postura de matematician și astronom. Scrie mai multe lucrări de algebră și teorie muzicală încă înainte de a împlini vârsta de 25 de ani. Sub mecenatul unui proeminent jurist din Samarkand, scrie cel mai important tratat de matematica al sau, Demonstratie a unor probleme de Algebra. Khayyam a fost unul dintre primii matematicieni care a enuntat critici la adresa ipotezelor geometriei euclidiene. Acestea au stat la baza formularii geometriei Non-Euclidiene. Se ocupă in premiera de rezolvarea ecuaţiilor cubice, si este atras de postulatul paralelelor al lui Euclid, pe care incearca sa il demonstreze.

In acelasi timp, Khayyam studiaza miscarea corpurilor ceresti, compileaza tabele astronomice si contribuie esential la reforma calendarului din 1079, masurand lungimea precisa a unui an pana la a 11-a zecimala.

In a doua parte a vietii, publica o culegere de catrene – sau rubayate, scrise in pentametru iambic, puternic influentate de pozitia sa filozofica, cat si de conditiile sociale si ascendenta religiei islamice. Odata cu traducerea catrenelor in limba engleza, Omar Khayyam – poetul ajunge sa il eclipseze pe Omar Khayyam – omul de stiinta. Se pare că a scris intre 1200 si 2000 de rubayate.

Temele predominante in poezia sa sunt moartea spiritului uman si fragilitatea existentei, dragostea si vinul ca elixir al durerii. Omar Khayyam moare in Iran in anul 1131.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1093

2 Comentarii

  • Sabau George Posted 12/12/2010 00:54

    si eu sunt un pasionat al poeziilor, frumos blog 😀

  • Nataly Posted 06/01/2017 12:37

    Subiectul postarii dvs. mi-a atras atentia, dar incepand sa
    citesc am fost total nedumerita de urmatoarele fraze :
    „am luat stirea care vorbeste despre implinirea a 1000 de ani de la nasterea savantului persan Omar Khaiām, ”
    ”al-Khayyami s-a născut la 18 mai 1048”
    Intr-adevar, marele poet persan s-a nascut in 1048; asa ca de unde pana unde 1000 de ani de la nastere? Putem,
    cel mult, sa spunem (cu indulgenta) cca 1000 ani .

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *