Cum pronunțăm corect BĂTĂLIA DE LA WATERLOO?

Cum pronunțăm corect BĂTĂLIA DE LA WATERLOO?

Poți greși din dorința de a fi extrem de corect? Se poate. Limba română ne arată că dacă nu cunoaștem regulile și normele limbii în profunzime, riscăm să greșim, oricât de corect ne dorim să scriem și să vorbim. Așadar, putem comite o greșeală din dorinta de a evita altă greșeală.

Vorbim despre HIPERCORECTITUDINE. Conform DEX, hipercorectitudinea reprezintă o greșeală de limbă care constă în folosirea de forme hipercorecte, datorită efortului conștient al vorbitorilor de a se conforma mecanic normelor limbii literare. Poate fi cunoscut și sub numele de hiperurbanism, dar, unii lingviști nu sunt de acord cu sinonimia totală dintre aceste două cuvinte.

Corectitudinea lingvistică presupune respectarea atât în exprimarea scrisă, cât și în cea orală, a normelor literare ale unei limbi. Această normă literară propune și fixează regulile exprimării corecte pentru o comunicare cultivată și îngrijită.

UATERLO sau VATERLO?

Exemplu:
Filmul este despre bătălia de la Uaterlo.
Filmul este despre bătălia de la Vaterlo.
Varianta corectă de pronunție este VATERLO deoarece numele localității „Waterloo”, unde a fost înfrânt Napoleon Bonaparte, este belgian, nu englezesc.

 

CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM), Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

🔎 Citește și:

De unde vine expresia CÂINII LATRĂ, URSUL MERGE?

De unde vine expresia A FI ÎN AL ȘAPTELEA/NOUĂLEA CER?

De unde vine expresia COADĂ DE TOPOR?

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

 

Foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *