Cum poate un voice over să intre în pielea unui personaj? Iată cinci tehnici

Cum poate un voice over să intre în pielea unui personaj? Iată cinci tehnici

În calitate de actor vocal vei fi, cu siguranță, pus în situația în care ți se va cere să dai viață diferitelor persoanje din reclame de televiziune, trailere de film, desene animate și multe altele. Întrebarea la care îți voi răspunde astăzi: cum poate un voice over să intre în pielea unui personaj?

Curs de Voice Over, în 10-11 iunie 2023, la București

Dacă nu ești actor de meserie, s-ar putea să privești această misiune cu emoții, dar te asigur că poți face orice cu suficient exercițiu.

Să te identifici cu un personaj fictiv înseamnă să te cufunzi în „ființa acestuia”, să preiei trăsăturile acestuia chiar dacă sunt complet diferite de ale tale. Este exact ce face un actor de film sau de teatru, care creează un personaj de la zero, ca entitate separată de cel care-l joacă.

Ideea articolului de față a pornit de la textul 6 Ways for Voice Actors to Get Into Character

#1 Citește scenariul

Atunci când ești pus în situația de a da viața și voce unui personaj nou, începe prin a învăța cât mai multe despre el, din fișa pe care i-a făcut-o scenaristul, din dialogurile cu alte personaje sau din introspecțiile pe care acesta le are.

Încearcă să înțelegi motivația pe care o are personajul tău.

Citirea cu atenție a scenariului îți poate răspunde la foarte multe întrebări în ceea ce îl privește pe eroul căruia tu trebuie să îi dai voce. E ca atunci când cunoști oameni noi prin prisma conversațiilor pe care le ai cu aceștia.

Doar așa îți poți da seama cum ar putea suna personajul tău și în ce fel îl poți interpreta astfel încât să fie original.

#2 Ce-l motivează pe personajul tău

Odată ce înțelegi scenariul și cronologia evenimentelor, poți începe să-i construiești o viață personajului tău. Acest lucru înseamnă, în esență, să fii critic față de acesta și față de acțiunile sale.

Imaginația și experiențele de viață joacă un rol esențial.

Ce făcea personajul tău înainte de acțiunea din scenariu? Ce va face după aceea? Aceste întrebări te pot ajuta să sapi în profunzime.

#3 Cum arată personajul tău?

În continuare, trebuie să îți imaginezi felul în care arată personajul tău. Este foarte important acest lucru pentru că te va ajuta să-i dai o voce adecvată și autentică. Evident, acest sfat este valabil mai ales atunci când tot ce ai este scenariul. Munca poate fi ușurată atunci când creativii din agenția de publicitate cu care lucrezi au o imagine clară despre personajul principal al reclamei.

E indicat să îți imaginezi expresiile faciale ale personajului și, în esență, trebuie să te transformi în respectivul personaj.

La final, interpretarea vocală trebuie să reflecte cât mai bine felul în care arată și se comportă personajul.

#4 Uită de tine

Poate sună puțin ciudat, însă îți explic în continuare despre ce este vorba. Pentru a intra în pielea personajului într-un mod cât mai autentic trebuie să lași deoparte propriile trăsături de caracter.

La fel ca un actor, trebuie să te eliberezi de modurile în care interpretezi personal o emoție. Aceeași emoție trebuie interpretată diferit, în felul personajului tău.

De exemplu, poate în mod normal reacția ta la o veste extraordinară este să sari de bucurie, însă personajul tău poate să își exprime acest sentiment în alt mod: să plângă de bucurie. Aceasta este diferența.

#5 Găsește inspirație în lucrurile din jurul tău

Observarea oamenilor din jurul nostru poate fi o sursă infinită de inspirație atunci când vrei să dai viață unui personaj. Unii actori se inspiră pentru a construi personaje din trăsăturile unora dintre oamenii pe care i-au cunoscut. Uneori construiesc un erou combinând caracteristici provenind de la diverși oameni cu care au interacționat într-un anumit moment al vieții.

Pentru a intra într-o stare anume poți asculta un anume fel de muzică. Sursele de inspirație pot fi nenumărate, important e să nu copiezi.

Trebuie să îți păstrezi mintea deschisă, iar inspirația va veni cu siguranță.

 

Curs de Voice Over de audiobook, online, din 23 mai 2023

 

Curs online de voice-over de știri de televiziune, din 22 mai 2023

 

Foto: Pexels

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *