Cum îți păstrezi credibilitatea cu ajutorul dicției

Cum îți păstrezi credibilitatea cu ajutorul dicției

Dicția este arta de a vorbi corect prin rostirea completă a tuturor sunetelor dintr-un cuvânt astfel încât mesajul să ajungă la ascultător într-o formă completă și neîndoielnică și fără a lăsa nicio urmă de interpretare asupra celor ce am dorit să spunem. De asemenea dicția se mai ocupă și de aranjarea sunetelor din cuvinte în așa formă încât atunci când ele, cuvintele, formează o propoziție ori o frază, sunetele din cuvinte să nu se amestece și să dea naștere unor disonanțe ori să schimbe înțelesul mesajului.  De asemenea, din cauza modului îndoielnic în care au fost așezate cuvintele în propoziție sau a modului în care frazăm sau punem accentele pe cuvinte mesajul transmis poate ajunge deformat, parțial sau total, la receptor.

Pe lângă rostirea corectă a tuturor sunetelor dintr-un cuvânt și aranjarea acestor cuvinte corect într-o propoziție ori frază, dicția se mai ocupă și cu modul în care rostim cuvintele. Și aici sunt cuprinse mai multe arii precum:

  • pronunție
  • intonație
  • atitudine vocală
  • impostație
  • ritm
  • volumul vocii
  • respirație
  • ambitus

POȚI COMANDA DE AICI MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI

După cum am spus mai sus, mesajul transmis celor care ascultă trebuie să fie complet, sigur si neîndoielnic, să nu poata fi interpretat după bunul plac iar rezultatul sa fie, după ce am transmis mesajul, sigur și să aducă credibilitate, pentru ca în final asta dorim să transmitem în orice domeniu al vieții noastre: siguranță și credibilitate.

Te-ai putea întreba de ce ai nevoie de dicție dacă tu ești un om care este corect, urăște minciuna și deci nu practică? Simplu, conceptul de fake-news, și aici nu mă refer la știri ori informații de tip fake-news, a intrat foarte mult în mentalitatea omului.  Acum pe aproape orice informație care conține în sine un mesaj sunt create alte cel puțin două informații contradictorii care conțin în ele mesaje de tip fake-news. Și acest aspect va acapara toate aspectele vieții, iar dacă nu suntem pregătiți să le combatem din timp, să separăm faptele adevărate de informațiile eronate ori alterate cu fake-news, acestea ne vor afecta viața în așa fel încât chiar dacă rostim și transmitem corect informația, din cauza defectelor ori carențelor de vorbire, riscăm ca aceasta informație sa fie prost receptată, iar eficiența ei sa fie zero și astfel credibilitatea noastră sa fie zero, repet, chiar dacă informația și mesajul sunt cele adevarate și corecte.

Ca să obții o dicție impecabilă este nevoie de exercițiu zilnic. Poți începe cu exerciții simple de încălzire a aparatului fonator, și 15-20 de minute de exerciții de dicție pe sunetele pe care nu le percepi ca fiind foarte puternice în rostirea ta. Dacă ai o vorbire precipitată, poți încerca exerciții pentru vocale și ritm și vei simți o ameliorare în modul în care vorbești sau poți să ceri sfatul unui profesionist.

Înscrie-te și tu la un curs de dicție.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *