Cum îți dai seama că o informație este fake-news

Cum îți dai seama că o informație este fake-news

 

Până acum ceva timp aveam două noțiuni: cea de știre și cea de non-știre, adică atunci când o informație care nu este neapărat de interes public este preluată de un site și promovată, probabil din cauza lipsei de subiecte.

Vremurile s-au schimbat și pe lângă știrea normală, a mai apărut și știrea falsă, cunoscută de mulți sub numele de fake-news. În categoria de fake-news intră știrile care sunt modificate puțin astfel încât să schimbe sensul informației și să schimbe concepția publicului asupra unui subiect, dar și știrile fake care sunt de tip satiră & amuzament, în genul celor de la Times New Roman.

Ne vom concentra pe prima categorie mai mult, asta pentru că, în viziunea mea, nu aș introduce în categoria de fake news știrile de pe TNR, asta chiar dacă din punct de vedere al definiției suntem acoperiți. Știrile sunt false, dar cei de acolo nu susțin că ar fi altfel, deci este în regulă.

Termenul de fake-news a luat amploare în ultimul timp, este pe buzele tuturor, și chiar dacă cei de la Facebook și Google au dat mâna pentru a stopa acest curent, pe net tot mai răsar astfel de știri care, până la urmă au rolul de a manipula masele de oameni și de a le schimba opinia sau modul de gândire.

În Statele Unite ale Americii, fake news mai este denumit și Yellow Journalism, adică un fel de jurnalism care prezintă fapte ce nu au fost investigate corespunzător și care folosește titluri pompoase pentru a atrage cât mai multe vizionări.

În principiu, fenomenul de fake news este extrem de puternic și nu poate fi oprit prea ușor sau prea curând, asta din cauza butonului de Share al rețelelor sociale. Există oameni care nu filtrează informația, nu se documentează și din alte surse și dau crezare acestor site-uri obscure care publică știrile false. Îmi amintesc că în urmă cu 9-10 ani mă întorceam de la muncă și primeam un mail care copia newsletterul de la realitatea.net: REALITATEA.NET: FLORIN SALAM A MURIT și un link pe care, dacă îl accesai, îți bloca telefonul. După aceea și-au făcut apariția tot felul de site-uri care făceau asta pentru vizualizări, pentru ca astăzi să existe chiar televiziuni care schimbă câteodată informații vitale dintr-o știre de interes cu scopul de a face propagandă.

Cum recunoaștem știrile fake?

În România există aplicația De necrezut care vânează fake news-urile din țară și care conține 70 de site-uri. Lista poate fi găsit aici.

Pe lângă această aplicație, știrile de acest tip pot fi foarte ușor de detectat dacă suntem atenți la câteva aspecte. Așa cum am spus la începutul articolului, o știre fake va avea întotdeauna un titlu POMPOS. Se folosesc cuvinte precum: SENZAȚIONAL, INCREDIBIL, INCENDIAR, NEMAIVĂZUT, ȘOCANT, toate cu Caps Lock.

Există cazuri în care declarații vechi ale unor personalități sunt scoase de la naftalină și puse într-un alt context dintr-o știre actuală.

O altă modalitate de a detecta un fake news este după poză. Aproape de fiecare dată când un personaj este atacat, va exista o poză urâtă a persoanei respective în articol.

Cum putem ajuta?

Simplu, atunci când apare o informație senzațională, care pare greu de crezut, căutați știrea și în alte surse. Există un buton pe Facebook prin care puteți marca știrea ca Fake. Folosiți-l de fiecare dată când dați peste așa ceva.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *