Cum îți calculezi rata de vorbire

Cum îți calculezi rata de vorbire

Viteza cu care vorbești are o influență imensă asupra modului în care publicul te percepe pe tine și discursul tău. Prin urmare, este important să înțelegi rata de vorbire și să știi cum să o modifici în funcție de tipul de discurs pe care îl susții.

Cum să-ți calculezi rata de vorbire

Rata de vorbire este adesea exprimată în cuvintele vorbite într-un minut (c/m). Pentru a calcula această valoare, va trebui să te înregistrezi vorbind timp de câteva minute și apoi să adaugi numărul de cuvinte din discurs. Împarte numărul total de cuvinte la numărul de minute.

Rata de vorbire (c/m) = totalul de cuvinte / numărul de minute

🔎🔎🔎 Vezi și:

Cel mai rapid vorbitor din lume

 

Iată o listă cu rata medie de vorbire pentru diferite activități:

  • Prezentări: între 100 – 150 c/m, pentru un ritm confortabil
  • Conversațional: între 120 – 150 c/m
  • Cărți audio: între 150 – 160 c/m
  • Radio și podcast: între 150 – 160 c/m
  • Licitații: pot vorbi la aproximativ 250 c/m
  • Comentatori: între 250-400 c/m

Pentru a da un anumit context acestor rate de vorbire, dacă ritmul de vorbire este de 130 de cuvinte pe minut, vei termina de citit o pagină A4 (Calibri, dimensiunea fontului 11) în 4 minute și 51 de secunde.

 

Ce îți influențează rata de vorbire?

Iată câțiva factori care afectează rata generală de vorbire, majoritatea putând fi controlați de dvs.

  • Rata medie de vorbire – acesta este rezultatul mediului în care ai crescut, al părinților, culturii, prietenilor din jurul tău și nu numai.
  • Emoții – probabil că ai observat-o chiar tu, când ești emoționat, vorbești mult mai repede și respiri mai puțin și superficial în timp ce te grăbești să comunici conținutul discursului.
  • Oboseală mentală – oboseala ne afectează procesul de gândire, făcându-ne mai greu sa ne articulăm, făcându-ne sa vorbim mai lent.
  • Complexitatea cuvintelor și a conținutului – cuvintele mai lungi, mai complexe vor dura puțin mai mult pentru a fi spuse; dacă prezinți conținut complex, vei dori să vorbești mai încet decât de obicei, pentru a oferi audienței timp să înțeleagă conceptele și conținutul.
  • Pauze – sunt o modalitate excelentă de a pune accent pe ceea ce spui. Desigur, acest lucru îți va încetini rata de vorbire. 

Puterea pauzelor într-un discurs

 

VINO LA CURS

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.
La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.
Cursul este unul intensiv și este compus din 80% practică și 20% teorie.

 

🗣 Pentru mai multe articole din această categorie accesează:

PUBLIC SPEAKING


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *