Pentru părinți: cum să îi construiești copilului tău o mentalitate de învingător

Pentru părinți: cum să îi construiești copilului tău o mentalitate de învingător

Oamenii se împărt în două „tabere”: cei care cred în talentul înnăscut și cei care cred că prin antrenament poți să te autodepășești. Studiile recente arată că oamenii care încearcă în fiecare zi să devină mai buni și să facă față provocărilor au șanse mai mari să atingă succesul.

Dacă ești părinte, parcurge acest articol până la final pentru a afla cum să îi construiești copilului tău o mentalitate flexibilă, de învingător.

Două mentalități

„Părerea pe care o ai despre tine îți poate influența viața”, afirmă psihologul Carol Dweck – profesor la Universitatea Stanford.

Se referă la mentalitate. Dweck împarte „mentalitatea” în două categorii: mentalitatea rigidă (unde abilitățile le-ai primit la naștere și nu le poți modifica pe tot parcurcul vieții) și mentalitatea flexibilă (în care poți să te autodepășești mereu pe tot parcursul vieții).

Punctează că mentalitatea poate fi dezvoltată din copilărie.

„În cazul mentalității rigide, totul are legătură cu rezultatul. Dacă eșuezi sau dacă nu ești cel mai bun, totul a fost degeaba. Mentalitatea flexibilă îi face pe oameni să aprecieze ce fac, indiferent de rezultat. Aceștia depășesc problemele , fac cursuri noi, lucrează la teme importante.”

Cum le putem cultiva copiilor mentalitatea

„Copii mici își dezvoltă zilnic capacitățile. Învață să meargă și să vorbească. Nu se gândesc nicio clipă că nu merită efortul. Nu-și fac griji că vor greși sau că se vor umili. Fac un pas, cad și se ridică.
Odată capabili de autoevaluare, unii copii încep să se teamă de provocări. Își fac griji că nu sunt deștepți”, explică psihologul.

Un lucru pe care orice părinte ar trebui să îl adopte este lauda în legătură cu efortul pe care îl face cel mic zi de zi.

În loc să spunem copiilor:

„Ai învățat atât de repede, ești deștept!”

Le-am putea spune:

„Această temă a fost lungă și solicitantă. Admir cu adevărat mondul în care te-ai concentrat și dus-o la capăt”.

Le facem rău celor mici când le lăudăm inteligența.

O scurtă poveste

Carol Dweck a relatat și un caz în cartea sa, care arată diferența dintre copiii cu mentalitate flexibilă și cei cu mentalitate rigidă.

Le-am dat unor copii posibilitatea să a alegă între a reface un puzzle ușor sau a trece la unul nou, mai greu. Chiar la vârsta lor fragedă, copiii cu mentalitatea rigidă au ales prima variantă. Copiii deștepți din naștere nu dau greș, au spus ei.

Așadar, au preferat să fie siguri de reușită.

Copii cu mentalitate flexibilă au considerat întrebarea mea ciudată. De ce și-ar dori cineva să facă același puzzle iarăși? Au ales puzzle-ul mai greu. Vreau să îi dau de cap, a exclamat o fetiță.

Pentru cei cu mentalitate flexibilă, să aibă succes a însemnat să se autodepășească”, povestește autoarea.

Toate citatele au fost extrase din cartea Mindset, semnată de Carol Dweck.

Foto: Pexels

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *