Cum îi ajutăm pe copii să pronunțe corect

Cum îi ajutăm pe copii să pronunțe corect

Un copil care vorbește corect va reuși să își facă mai ușor prieteni și va fi mult mai sociabil atât acasă, cât și la școală, de aceea încurajarea copilului să pronunțe corect cuvintele trebuie să fie o prioritate și o datorie a oricărui părinte.

Am auzit cu toții limbajul amuzant al copiilor care încă nu pot pronunța anumite sunete sau cuvinte, însă acest limbaj rămâne amuzant atât timp cât nu se depășește vârsta de 4 ani.

CLICK AICI PENTRU ÎNSCRIEREA LA UN CURS DE DICȚIE PENTRU COPII 

Până la această vârstă copilul ar trebui să învețe să articuleze corect fiecare sunet, chiar dacă nu poate pronunța cuvinte foarte complicate. Însă dacă ajunge la vârsta la care deja începe școala, iar limbajul copilului este încă unul defectuos, iar sunetele sunt trunchiate, mai ales cele pereche sau complementare: T-D, S-Z, Ș-J sau celebrul duet L-R, copilul trebuie să urmeze cursuri de dicție, sau măcar de logopedie, deoarece el va începe să scrie exact așa cum vorbește, adică greșit.

În general, sunetul cel mai afectat este “r”. Copiii reuşesc să emită corect consoana abia după vârsta de trei ani, iar atunci apare un nou risc şi anume să înlocuiască “l” cu “r” chiar şi atunci când nu este cazul, doar de dragul de a pronunţa noul sunet învăţat. De exemplu, în loc de “lup” să pronunţe “rup”.

Până la vârsta de trei-patru ani, nu trebuie să avem prea multe pretenţii de la un copil, dacă acesta nu emite corect anumite sunete. Există posibilitatea, în cele mai multe cazuri, să se autocorecteze în timp, mai ales dacă are ca exemplu adulţi sau alţi copii mai mari care vorbesc corect.

COMANDĂ DE AICI MANUALUL DE DICȚIE PENTRU COPII STRĂFURNICA

Dar una dintre greșelile comune pe care le fac părinții este încurajarea limbajului defectuos al copiilor și imitarea acestuia.

 

Iată câteva lucruri esențiale pentru corectarea pronunției copilului pe care părinții le pot face:

  • Vorebește cât mai corect în preajma copilului, chiar și când nu I te adresezi direct
  • Nu imita cuvintele pronunțate greșit de către copii, chiar dacă par amuzante
  • Nu-i răspunde copilului atunci când întreabă ceva folosind cuvinte incomplete înainte de a pronunța chiar tu cuvântul în mod corect. Ex: Tati, vleau lonul! Răspunsul corect ar fi: Vrei telefonul? Copilul va auzi în mod repetat cuvântul corect și complet și va încerca să îl pronunțe la fel ca cei mari.
  • Citiți cărți pentru copii cu voce tare și roagă copilul să repete cuvinte sau chiar propoziții
  • Cumpărați manualele de dicție pentru copii Străfunica pentru îndreptarea sunetelor pronunțate greșit. Sunt concepute în așa fel încât să învețe pronunțarea corectă sub formă de joc și prin povești amuzante.
  • Adresează-te logopedului dacă cel mic nu reușește până la 4 ani să emită unul sau mai multe sunete
  • Înscrie-ți copilul la cursuri de dicție pentru copii pentru un limbaj fluent și pentru corectarea sunetelor trunchiate
  • Încurajează povestirea pe roluri a poveștilor
  • Corectează copilul de fiecare dată când greșește un cuvânt
  • Cumpără jocuri care încurajează vorbitul și conversația.
  • Cumpără și ascultă audiobook-uri cu povești
  • Încurajează imitarea cuvintelor complicate pe care aduții le rostesc
  • Fă simple exerciții de dicție amuzante cu copilul tău până reușește să le spună corect. Ex: Capra calcă piatra, piatra crapă în patru… Mai multe exercții de dicție găsiți AICI.
  • Limitează-i accesul la tabletă și telefon și încurajează-l să socializeze

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *