Cum este corect: Paște sau Paști?

Cum este corect: Paște sau Paști?

Primim o mulțime de mesaje cu ocazia sărbătorilor pascale și, deși ni se urează același lucru, avem o mică dilemă de exprimare. Care este forma corectă: Paşte sau Paşti? Ce ar trebui să le urăm celor dragi, „Paşti fericit!” sau „Paşte fericit!”?

 

↘ Origini

Cuvântul a pătruns la noi odată cu creştinismul. La origine era o formă de plural: paschae. Pentru francezi, numele sărbătorii este şi azi la plural: Pâques. Forma românească vine, aşadar, din latinescul bisericesc paschae (pluralul lui pascha), care provine din grecescul pasha (Πάσχα), iar acesta din ebraică: pesah (פֶּסַח‎).

 

↘ Paşte sau Paşti?

DOOM și DEX precizează următoarele în legatură cu substantivul propriu „Paște/Paști” (la care este amintit și cuvântul „pască”, pentru că provine din același etimon (cuvant de origine) latinesc și, de asemenea, prezintă forma de genitiv-dativ „pascăi”):

  • DOOM (2005):

paște/paști – s.n.pl.art. paștele/paștile

Paște (sărbătoare) s.propriu m.pl.Paști (doi Paști, dar pl.n. Sfintele Paști)

pască (prăjitură, pâine nedospită) s.f., g.-d. art. Pascăi

 

  • DEX precizează diversele sensuri ale cuvântului și etimologia acestuia:

PAȘTI s. m.  1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea Învierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea eliberării acestora din robia egipteană. Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată. 2. Pâine sfințită, care se împarte la biserică în ziua de Paști (1); pască. [Var.: Páște s. n.] – Lat. pascha, -ae.

PÁSCĂ  s. f. 1. Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși. ♦ Anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. pascha.

 

DOOM-ul acceptă ambele variante. De asemenea, expresia „Paştele cade anul acesta, pe data de…” sau „Paştile cad anul acesta, pe data de…”/„De Paşte/De Paşti vremea va fi frumoasă.” sunt formulări corecte. Etimologia cuvântului provine din ebraicul „pesah”, adică pască. „Aşadar, Paşti e pluralul de la pască. Resimţit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat singularul şi astfel a fost derivat singularul „Paşte”.

Dicție.ro recomandă folosirea termenului „Paște”.

 

1 Comentariu

  • Viorica Misian Posted 03/04/2021 22:58

    Mie îmi place să mă exprim la plural Paști!
    Există o tendință nefirească de a schimba cate ceva in modul de exprimare. De ce sa spun: „o zi bună”, dacă eu m-am obișnuit cu „bună ziua”?

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *