Cum devii un voice-over de succes? Talent sau perseverență?

Cum devii un voice-over de succes? Talent sau perseverență?

Dacă o poți învăța, este o abilitate.

Dacă este înnăscută, este talent.

Se spune că o persoană este talentată atunci când posedă o anumită intuiție sau o strălucire în domeniul creativ. Dar talentul este supraestimat.

Chiar și Wolfgang Mozart, despre care se spune că este o dovadă a talentului înnăscut, a avut succes la o vârstă fragedă, nu datorită abilităților sale „înnăscute”, ci datorită formării și practicii sale concentrate. El a început să cânte la vârsta de 4 ani, a cântat în fața unui public la 7 ani, dar adevărata importanță și respectul le-a câștigat la vârsta de 14 ani – o practică de 10 ani! Niciun voice-over talentat nu a pretins să se fi născut cu o „voce de aur”. Don LaFontaine și June Foray, doi voice-overi legendari, au câștigat notorietate în această industrie după mulți ani de muncă în radio, televiziune și o mulțime de filme dublate. Chiar și Morgan Freeman, considerat cea mai recognoscibilă voce din lume („vocea lui Dumnezeu”) nu recunoaște că talentul său este înnăscut, ci crede că vocea s-a dezvoltat și a devenit complexă după ani și ani de muncă.

Deci, dacă nu este vorba despre talent, prin ce se evidențiază performerii de restul mulțimii?

Mulți voice-overi talentați au intrat în industrie, deoarece le-a fost spus că au o voce făcută pentru radio. Cu toate acestea, doar câțiva au rămas în industrie și au  devenit de succes, deoarece este nevoie de mai mult decât o voce grozavă pentru a avea succes.

Pentru a deveni un voice-over de succes ar trebui să înveți diverse abilități precum manipularea vocii prin schimbări de ton, stil, ritm și intonație, să ai capacitatea de a face orice scenariu să fie credibil, să dezvolți abilități de actorie, de a asculta bine, de a crea și să ai o dicție impecabilă. Aceste abilități nu pot fi învățate peste noapte, ci prin ani de pregătire și formare continuă. Faptul că trebuie să ai un talent înnăscut ca să excelezi în această industrie este un mit. Abilitățile pe care le înveți, le dezvolți și le îmbunătățești pe tot parcursul carierei tale sunt cele care își vor spune cuvântul. Abilitățile (skilurile) pot fi antrenate, dar ai nevoie de multă perseverență pentru a reuși să îți educi vocea în așa fel încât să se potrivească pe mai multe tipuri de reclame.

S-ar putea să fi auzit de regulile de practică de 10.000 de ore pentru a obține un succes semnificativ în cariera ta, totuși nu este vorba doar de cantitatea de timp pe care o investești, ci și de calitatea timpului.  Practica este cea mai importantă având în vedere succesul.

Iată câteva elemente esențiale pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de voice-over:

 

↘ identifică ce abilitate anume ai vrea să dezvolți sau să îmbunătățești; de exemplu dicția este vitală, iar exercițiile de dicție sunt foarte importante;

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN SAȘE SACI”

 

↘ exersează, exersează și iar exersează;

 

↘ evaluează-ți progresul: vezi la ce capitol stai bine și unde încă mai trebuie să exersezi, și de ce;

 

↘ repetă: a deveni un bun voice-over înseamnă un proces continuu de repetiție, evaluare și reevaluare;

 

VINO ȘI TU LA CURSUL DE VOICE-OVER – 14-15 IULIE


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *