Cum avem grijă de voce când avem mult de vorbit

Cum avem grijă de voce când avem mult de vorbit

Vocea este instrumentul nostru principal. Datorită ei putem comunica, transmite informații, relaționa și exprima. Dar ca orice instrument al corpului, și vocea trebuie întreținută și îngrijită, mai ales când avem de vorbit foarte mult.

Vocea este cartea noastră de vizită. Și trebuie să avem grijă să funcționeze perfect, tot timpul, indiferent de meseria pe care o avem, emoțiile, oamenii din jurul nostru sau locul în care avem de vorbit.

Iată câteva sfaturi pentru a avea o voce eficientă în orice situație:

  1. Nu fuma și nu sta în preajma fumului de țigară: fumul de țigară irită laringele și implicit corzile vocale.
  2. Nu striga: vocea va deveni tensionată și își va atinge limitele; chiar dacă te afli într-un loc gălăgios, evită să țipi pentru a acoperi zgomotul.
  3. Hidratează-te: vocea trebuie hidratată, altfel gâtul se va usca și vei fi răgusit.
  4. Odihnește-ți vocea: dacă jobul tău te solicită mult din punct de vedere vocal, găsește sau programează-ți anumite pauze în care vocea se poate odihni pentru a fi eficientă ca la începutul zilei.
  5. Tratează arsurile de stomac (dacă e cazul): acidul gastric poate provoca leziuni esofagului și laringelui ceea ce va duce la dureri de gât și răgușeală.
  6. Tratează tusea la timp: evită, de asemenea, curățarea repetitivă a gâtului, care poate provoca iritații și umflături – tulburările vocii pot părea ușoare la început și deseori progresează spre probleme mai severe, așadar trebuie luate măsuri din timp; mierea, lămâia, oul, ceaiurile și ghimbirul sunt cele mai bune remedii împotriva durerilor de gât, de asemenea pentru nas înfundat este recomandată salina.
  7. Adoptă o poziție adecvată: statul prea mult la birou sau în fața calculatorului tensionează mușchii gâtului; stai drept și respiră profund atunci când vorbești.
  8. Nu-ți drege vocea: de cele mai multe ori acest obicei dăunează corzilor vocale; când faci acest lucru corzile vocale se lovesc una de cealaltă și se inflamează.
  9. Găsește punctul în care vocea rezonează corect: ai grijă să nu vorbești prea tare, prea țipat sau prea nazal; pentru a-ți găsi vocea naturală, spune cu gura închisă „mmmm” până când vibrează buza de sus – acest lucru va poziționa vocea în locul ideal.
  10. Respiră corect: oxigenul este o sursă foarte importantă pentru voce, mai ales pentru un ritm mai alert în vorbire; respirația corespunzătoare este cea din diafragmă, acolo trebuie să ajungă aerul și va fi eliminat treptat în funcție de cantitatea de cuvinte pe care vrem să le spunem.
  11. Iubește-ți vocea: nu putem fi perfecți, dar cu mult exercițiu și o observare atentă a corpului și mai ales a vocii putem ajunge să fim stăpâni pe voce în orice situație.

De asemenea, pentru a avea o voce încălzită când ajungeți la serviciu puteți face câteva exerciții de încălzire a aparatului fonator înainte de a pleca sau chiar în mașină:

  • pronunță cu gura închisă „mmm” până când vibrează buza superioară, cască, masează-ți sprâncenele (acolo sunt numeroși centri nervoși și acest lucru ajută la relaxare), plimbă limba în interiorul obrajilor, făcând mici cerculețe, masează-ți buzele între ele;

Citește și cum poți să îți protejezi vocea

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *