Cum ajutăm copiii să vorbească cu încredere
Când întrebăm părinții despre ce își doresc pentru copiii lor, abilitățile de limbă și vorbire corectă, „a vorbi cu încredere” sunt aproape întotdeauna în fruntea listei de dorințe. Da, își doresc ca cel mic să citească bine, să aibă un vocabular pe măsură și o înțelegere fermă a gramaticii, dar mai ales vor să-i audă vorbind – și să vorbească cu încredere și plăcere. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de abilități de vorbire, încrederea și plăcerea sunt câștigate prin muncă și exercițiu și poate deveni un proces mai complicat dacă cei mici sunt timizi sau introvertiți.
Deci, cum pot părinții să-și îndeplinească această dorință?
► Jocuri
Jocurile în rândul educației împart specialiștii în două categorii. Cei care se pronunță împotriva folosirii jocurilor în educație deoarece consideră că maschează învățarea plictisitoare cu un joc superficial. Și cealaltă tabără, care vede în aceste jocuri o „gură de aer proaspăt” pentru cei mici. Cu toate acestea, jocurile bune par să promoveze învățarea fără efort. Copiii, încă de la vârste fragede, învață lucruri noi prin joc, viața pentru ei este un joc, unde își dezvoltă creativitatea, iar nivelul lor de spontaneitate este foarte mare.
Jocurile pot fi utilizate pentru a promova abilitățile de vorbire în două moduri. În primul rând, oferă oportunități de practică directă: de la un joc simplu în mașină la un joc mai complex, cum ar fi un desen sau o creație artistică. În al doilea rând, jocurile pot stimula discuțiile foarte fructuoase. Cere copiilor să vorbească despre jocul lor preferat, fie că este vorba despre Angry Birds sau Minecraft și fă-i să vorbească. Entuziasmul pentru comunicarea scopului jocului va depăși rapid orice inhibiții pe care le vor avea.
► Povești
Poveștile oferă copiilor un context prielnic pentru a vorbi corect limba română. Acest lucru este deosebit de valoros dacă ei nu reușesc să experimenteze constant într-un mediu de învățare a limbii române. Experiența unei povești plasează copiii într-o lume care le permită să fie așa cum sunt ei și care le va oferi încredere. Povestitorul (fie un părinte acasă, fie un profesor în clasă) citește o frază și face o pauză. Dacă copilul este familiarizat cu povestea după ce a auzit-o de câteva ori, va putea să-și asume rolul de povestitor. Un povestitor va simți, de asemenea, momentul în care va face o pauză și va pune întrebări; nu doar întrebări simple precum „Ce culoare are această floare?” și „Ce face ursul?”, ci și cele mai provocatoare, care îl determină pe copil să facă predicții – „Ce va face personajul în continuare?”, să reflecte – „Ce te face să crezi că băiatul arată trist?” și să-și exploreze propriile emoții – „Te-ai simțit vreodată așa?”.
Dacă ești în căutarea unor povești care să satisfacă atât nevoile educative, cât și cele creative ale copilului tău, Străfurnica vine în ajutor.
♦ Străfurnica și prietenii săi – Carmen Ivanov
Manualul de dicție pentru copii: Străfurnica și prietenii săi cuprinde peste 400 de aplicații practice și 20 de povești ilustrate cu exerciții de dicție ascunse în ele.
În jur de 2000 de copii sunt diagnosticaţi anual cu tulburări de vorbire sau de scriere. Pentru ei, e vital ca părinţii să-şi dea seama că lucrurile nu stau tocmai bine şi să-i ducă din vreme la un specialist. Foarte multe dintre defectele de vorbire pot dispărea cu totul prin exerciţiu sau pot fi măcar atenuate dacă sunt identificate la timp.
Ce te faci însă dacă puştiul tău nu pare să aibă mari probleme, dar parcă nici nu vorbeşte cum ar trebui? Îi e lene să pronunţe răspicat şi să-şi formuleze corect şi complet propoziţiile sau vorbeşte repede şi ciunteşte cuvintele de nu mai înţelegi nimic. Cititul cu voce tare, povestitul şi nişte exerciţii amuzante de dicţie pot face minuni.
Cine este Străfurnica?
Străfurnica este personajul care îi va introduce pe cei mici în lumea imaginară şi plină de aventuri din cele 20 de poveşti din manualul de dicţie. Intenţia mea a fost de a crea un univers nou, cu un personaj principal nemaiîntâlnit. Menirea Străfurnicii este să rezolve toate problemele prietenilor săi şi să se implice în cele mai năstruşnice aventuri. Şi evident, să te facă să citeşti de mai multe ori un paragraf, până reuşeşti să pronunţi toate sunetele.
♦ Străfurnica în căutarea Atlantidei – Carmen Ivanov
„Străfurnica, în căutarea Atlantidei” este un manual de dicție complex, care va pune la încercare micuții care se aventurează să o citească cu voce tare. Răsplata: o dicție impecabilă și un bagaj de cuvinte noi care vor îmbogăți limbajul copilului.
Mai mult, „Străfurnica, în căutarea Atlantidei” este o carte de aventuri pentru copii, plină de mister, dar cu exerciții de dicție ascunse în text, excelent ilustrată de către Radu Boeru. Manualul cuprinde pe lângă povestea Străfurnicii, sute de exerciții de dicție, de tip „încurcă limba” și o mulțime de sfaturi pentru părinți. De asemenea, aici veți găsi informații despre psihologia vocii la copii, tonalitate, ritmul vorbirii sau defectele de pronunție.
Acțiunea din „Străfurnica în căutarea Atlantidei” are loc în ocean, locul în care se întâmplă tot felul de lucruri haioase și pline de învățăminte pentru cei mici. Străfurnica va trebui să rezolve o mulțime de enigme, pentru a ajunge la destinație, iar indiciile primite sub formă de exerciții de dicție, o vor ajuta să descopere locul misterios în care se găsește Atlantida.
► Cântece
Cântecele și rimele oferă copiilor șansa de a se juca cu limba română într-un mod deloc stresant. Ascultând cântece și cântându-le, copiii încep să audă sunetele limbajului și să experimenteze modul în care funcționează gura pentru a produce acele sunete noi. Ei observă relații între cuvinte care sună similar prin rime la sfârșitul versurilor și modul în care cuvintele în combinație creează ritm. Vorbind și/sau cântând în timp ce aplaudă – o activitate familiară în orice școală primară – consolidează această înțelegere. Când copiii cântă versurile în formă de text, încep să observe relația fascinantă dintre ortografie și sunet.
► Video-uri
Mulți părinți (și profesori) își fac griji că timpul petrecut în fața ecranelor nu este doar timp pierdut, ci dăunează dezvoltării sănătoase a învățării unui copil. Cu toate acestea, utilizat cu moderație, video-urile pot fi un instrument plăcut și stimulant de învățare a limbii române. Canale TV specializate, alte platforme video precum YouTube reprezintă surse excelente de materiale prietenoase pentru copii. La fel ca jocurile, videoclipurile îi ajută pe copii să își îmbunătățească vorbirea și pot stimula discuția, cântatul și lectura.
► Audiobook-uri
Audiobook-ul: Străfurnica și prietenii săi vă oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate și dificultăți de articulație, adaptate la cerințele actuale ale pieței.
Totodată, în audiobook-ul ce însoțește manualul de dicție, „Străfurnica și prietenii săi”, veți descoperi majoritatea aventurilor Străfurnicii și ale prietenilor săi, citite chiar de autoarea Carmen Ivanov și de consilierul științific, Mihai Crăciun, cu pronunția și intonația potrivite în așa fel încât acest audiobook să constituie un exemplu de pronunție și vorbire corectă pentru copiii care îl vor asculta.
Într-o lume a comunicării calitatea vorbirii devine deosebit de importantă. Calitatea vorbirii constă în claritatea sunetelor, corectitudinea pronunţiei şi cursivitate. Pentru foarte mulți copii o vorbire clară și corectă este cel mai puternic mod prin care vor învăța la rândul lor să pronunțe în mod corect și clar sunetele și cuvintele. Intonația personajelor de pe audiobook este de asemenea un ghid pentru micuții care îl vor audia.
► Cursuri
Cel mic se poate înscrie la cursuri de dicție, special personalizate și adaptate în funcție de nevoile și problemele pe care le întâmpină. Și, chiar dacă nu este posibil să ne vedem față în față, ne întâlnim pe platforma ZOOM, unde vom ține cursul online. În caz că cel mic nu dorește cursuri individuale, se poate înscrie la cursurile de grup pentru copii.
Click AICI pentru a-l înscrie pe copilul tău la cursurile de dicție. (bifează cursul de care ai nevoie: individual/online, de grup/online)
► Aplicații
♦ Aplicația Dicție.ro
Cel mic va descoperi că dicția poate fi amuzantă și, în același timp, educativă. Cu ajutorul aplicației Dicție.ro va învăța atât dicție, cât și cuvinte noi, își va îmbogăți vocabularul și își va îmbunătăți abilitățile de vorbire.
Aplicația Dictie.ro și este este disponibilă gratuit în AppStore și pe Google Play. O poți folosi oricând și oriunde deoarece este foarte practică și te va ajuta atât la vorbire, cât și la vocabular.
Aplicația își propune să te ajute să faci exerciții de dicție fără profesor și să-ți testeze cunoștințele de limbă română, atât în ceea ce privește gramatica, dar și în ceea ce privește fonetica.
Aplicația a fost creată de trainerul de dicție, Carmen Ivanov, în colaborare cu Kapssule studios.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Adaugă comentariu