Contează talentul în radio?

Contează talentul în radio?

„Contează talentul în radio?” – Este, cu siguranță, o întrebare pe care foarte mulți oameni și-au pus-o. Unii dintre ei chiar au răspuns pozitiv: „Contează!”, lucru care i-a determinat să renunțe.

Logica este valabilă în multe alte domenii precum arta, muzica sau sportul. E foarte adevărat că unii oameni sunt mai înclinați către anumite activități comparativ cu alții. Cu toate acestea, răspunsul la întrebarea „Contează talentul într-un anume domeniu?” poate fi și „Contează, însă depinde foarte mult și de efortul pe care ești dispus să îl aloci”.

Se aplică și în radio. Poate pare greu de crezut, însă talentul nu este totul, mai ales în această meserie. Sunt abilități care pot fi dobândite cu ajutorul unei pregătiri temeinice.

Există și studii care susțin această teorie.

De pildă, psihologul suedez Anders Ericsson este de părere că foarte mult contează calitatea timpului investit în a învăța o meserie nouă.

„Un adevăr fundamental, valabil pentru orice formă de exercițiu: dacă nu te forțezi dincolo de zona ta de confort, nu vei progresa niciodată. Pianistul amator care a luat lecții vreo cinci sau șase ani în adolescență, dar care în ultimii 30 de ani a cântat la nesfârșit același repertoriu, interpretând piesele cunoscute exact la fel, poate să fi acumulat 10.000 de ore de exercițiu în acest răstimp, dar nu cântă la pian mai bine decât în urmă cu 30 ani. Poate cânta chiar mai rău”, explică Ericsson în cartea sa Peak.

Ce vrea autorul să spună este că orice abilitate poate fi perfecționată, atunci când antrenamentul vizează un aspect specific. Dacă tu crezi că nu ai talent pentru radio, ar trebui să îți reconsideri poziția. Iată câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare:

  • Ca om de radio trebuie să ai o dicție foarte bună. Este o abilitate care se poate antrena.
  • Trebuie să ai un ritm de vorbire potrivit. Și acest aspect poate fi antrenat.
  • Poți să te joci cu emoțiile? De pildă să comunici într-un mod dramatic sau într-unul tandru? Dacă raspunsul este tot nu, află că și acest aspect poate fi îmbunătățit.

Acestea sunt unele dintre motivele pentru care unii oameni se consideră netalentați.

Deși unii oameni par născuți pentru radio, află că unii au în spate ani întregi de muncă și de perfecționare continuă. Poate că talentul există, însă efortul pe care ești dispus să îl pui la bătaie poate face diferența. Talentul poate ajunge să pălească în fața unui efort îndreptat corect către punctele care contează.

Încearcă un CURS de RADIO

CURS DE RADIO

    • 1. Inflexiuni ale vocii
    • 2. Personalizare obiect
    • 3. Modificare intensitate, interpretare, viteză și volumul vocii în funcție de text
    • 4. Inițiere și perfecționare linie “melodică”
    • 5. Determinarea frecvenței vocii și optimizarea calității acesteia
    • 6. Elemente de dicție,
    • 7. Exerciții de dicție
    • 8. Exerciții de lecturare a știrilor la microfon
    • 9. Exerciții de lecturare a intervențiilor la microfon
    • 10. Înregistrarea buletinelor de știri
    • 11. Înregistrarea intervențiilor pentru emisiuni de linie pentru portofoliul fiecărui cursant.
    • Ce primești în plus: În urma asumării noțiunilor teoretice și a aplicațiilor, participanții vor înregistra audio o un buletin de știri și o emisiune de radio.
    • Participanții care vor să intre în magazia de voci Dicție.ro (bază de date de voci pentru a anima reclamele radio-TV) vor înregistra un promo special și vor plăti o taxă suplimentară de 50 de euro.
    • De asemenea, toți cursanții vor primi un suport de curs pentru exercițiile de dicție.
    • Toți participanții vor primi diplomă de participare la cursa de radio de la Dicție.ro

Foto: Pexels

 

Curs de Voice Over, în 18-19 martie 2023, la București

 

Curs de dicție de grup, 27 februarie – 20 martie 2023, la București sau online

 

Curs de radio, din 16 martie 2023, la București

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *