Conectori în limba română

Conectori în limba română

În lingvistică, noțiunea de „conector” nu are o încă o definiție general acceptată. Ceea ce este general admis despre conector este că acesta este un cuvânt sau un grup de cuvinte cu funcția de conectare.

Fără conectori puternici, argumentarea noastră va părea superficială. Argumentarea este un mijloc prin care se susţine sau se demonstrează un punct de vedere privitor la o anumită temă. Scopul principal este acela de a convinge ascultătorul de valabilitatea opiniei exprimate. Se axează pe a susţine și a dovedi. Conectorii vor da viață interpretării noștri și vom fi mult mai convingători.

 conectori de stabilire a premisei: „în primul rând”, „în al doilea rând”, pe de o parte”, „pe de altă parte”, „pentru început” etc.;

 conectori de susţinere – explicaţie -exemplificare – comparaţie – cauzalitatei: „din această cauză”, „în această privinţă”, „în ceea ce priveşte”, „din acest motiv”, „de asemenea”, „de exemplu”, „pentru că”, „deoarece”, „fiindcă”, „spre deosebire de”, „precum”, „la fel ca” etc.;

 conectori de finalizare: „în concluzie”, „prin urmare”, „de aceea”, „aşadar”, „ca atare”, „în consecinţă” etc.

 conectori care introduc teza: părerea mea este că, voi arăta că etc.

 conectori care leagă argumentele de tezele pe care le susţin: prin urmare, aşadar, în consecinţă, fiindcă, deoarece, întrucât etc.

 conectori care introduc argumente (justificatori): căci, pentru că, de fapt, dovadă că, cum, având în vedere că, de altfel etc.

 conectori care introduc primul argument: în primul rând, mai întâi de toate, să începem prin, trebuie amintit mai întâi că, prima remarcă se referă la, să pornim de la;

 conectori care introduc următoarele argumente: în al doilea rând, în plus , în continuare, la fel, pe de o parte… pe de altă parte, nu numai… ci şi;

 conectori care introduc ultimul argument: în fine, pentru a termina, în ultimul rând, nu în ultimul rând; – conectori care leagă argumentele între ele: şi, dar, însă, ci, sau.

 conectori care introduc concluzia: deci, în concluzie, aşadar, iată de ce, ei bine. (Aida Ionela – Conectori utilizaţi în argumentare)

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *