Cinci pași pentru o vorbire mai clară

Cinci pași pentru o vorbire mai clară

Fie că îți dorești o carieră de succes, mai multă încredere în propria persoană sau să îți îmbunătăţeşti relațiile cu cei din jur, o dicție antrenată te va ajuta cu siguranță.

Mai ales în contextul în care capacitatea de concentrare a indivizilor a scăzut drastic, ai nevoie să le captezi rapid atenția celor cu care stai de vorbă. Altfel, multe oportunități vor trece pe lângă tine fără ca măcar să îți dai seama.

Sigur, o dicție impecabilă nu înlocuiește un discurs argumentat și bine documentat, deci trebuie să lucrezi și în direcția respectivă. Astăzi, îți voi explica cum să ai o vorbire mai clară. În cinci pași.

CURS DE DICȚIE

Cinci pași pentru o vorbire mai clară

#1 Observă

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să te exprimi mai clar este să observi cum vorbești. Apoi, notează observațiile.

Autoevaluarea este o metodă bună prin care îți poți da seama ce ticuri ai, dacă rostești cuvintele complet sau nu, dacă pocești anumite sunete, dacă vorbești prea repede sau prea încet.

Următorul pas este să rogi o persoană apropiată, în care ai încredere, să facă la rândul său o listă de observații despre tine. Pune-le cap la cap. Este un punct bun de plecare.

#2 Respiră

Respirația este esențială. Dacă rămâi fără aer în timp ce vorbești, înseamnă că nu respiri corect și nu reușești să îți dozezi bine inspirațiile și expirațiile în timpul unei conversații.

Este ca atunci când faci sport și respiri haotic, fără un ritm anume, astfel încât ajungi să te sufoci.

Un exercițiu practic pe care îl poți face este ca în timpul zilei să îți iei mici pauze, de câteva minute, în care să respiri profund.

#3 Ziua bună se cunoaște de dimineață

Un proverb românesc spune că „ziua bună se cunoaște de dimineață”. Zicala se aplică foarte bine și în situația de față. Îți recomand  să începi fiecare dimineață cu câteva exerciții de încălzire pentru mușchii faciali. Două dintre ele, pe scurt:

  • Trageţi puternic de colţurile gurii, printr-un zâmbet forţat şi pronunţaţi cu voce tare grupul de sunete: x-o-x-o. Acest exerciţiu va contribui la flexibilitatea muşchilor faciali. Se execută timp de 20 de secunde.
  • Pronunţaţi un b prelung şi vibrat. Încercaţi să vă folosiţi doar de buze pentru a emite acest sunet, iar durata sa ar trebui să fie de minimum 5 secunde, după care exerciţiul se reia.

De asemenea, dacă obișnuiești să citești presa de dimineață, încearcă să faci acest lucru cu voce tare, eventual cu un creion poziționat în spatele caninilor. Este un exercițiu de încălzire benefic, care te pregătește pentru ziua care urmează.

#4 Oameni care vorbesc clar

Un alt pas important este să identifici oameni care vorbesc bine: realizatori TV, de radio, de podcast, voci de reclame, actori, traineri, speakeri. Pe mulți dintre aceștia îi găsești în social media, pe YouTube sau la cursuri.

Apoi studiază felul în care aceștia vorbesc, frazează, respiră, pun accentele și împachetează mesajul.

Poți învăța lucruri foarte importante și poți trage concluzii esențiale pentru dezvoltarea ta.

#5 Mult exercițiu

Ca orice abilitate, dicția necesită mult exercițiu susținut. De aceea, încearcă să implementezi o rutină în viața ta, pe care să o respecți cu sfințenie.

Pentru început poți căuta o serie de exerciții care să nu dureze mai mult de 15 minute pe zi, apoi poți crește progresiv în funcție de viteza cu care vrei să îți îmbunătățești dicția.

Găsești foarte multe exerciții interesante și în aplicația Dicție.ro.

Foto: Pexels

Alege un curs de dicție

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Curs de voice-over, 10-11 septembrie 2022, la București

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *