Cele mai întâlnite probleme de dicție în România

Cele mai întâlnite probleme de dicție în România

Lăsând la o parte greșelile gramaticale pe care le fac românii în vorbirea liberă, datorită numărului mare de cursanți pe care dictie.ro l-a avut de-a lungul celor 9 ani de experiență, putem alcătui un top al celor mai des întâlnite probleme de dicție.

Pentru început aș vrea să enumăr câteva dintre meseriile pe care le au cei care urmează aceste cursuri organizate de noi: manageri, directori, jurnaliști, avocați, politicieni, profesori, ghizi turistici, IT-ști, bancheri, preoți, fotbaliști, actori, studenți, iar lista poate continua.

O problemă comună întâlnită la cursurile de dicție este reprezentată de deschisul gurii. Probabil, din cauza modului în care comunicăm acum (mail, rețele sociale, smartphone) vorbirea, în zilele noastre, are de suferit. Chiar dacă reușim să comunicăm mai ușor cu cei din jurul nostru datorită tehnologiei, modalitatea aleasă nu este întotdeauna una care să ne ajute în verbalizarea mesajului. Pe scurt, comunicăm mai puțin față în față și mai mult online, prin mesaje sau pe Facebook, etc.

Totul se întâmplă destul de rapid acum, oamenii nu mai au aceeași răbdare și își pierd din reflexele de comunicatori. Așa cum spuneam, cei care vin la curs nu deschid gura suficient de mare, astfel încât toate sunetele să se audă corect și sunt nevoiți să-și dezvolte cu ajutorul exercițiilor de dicție noi reflexe care să le permită să aibă un mod de comunicare cât mai bun.

În completarea primei probleme vine cea legată de viteza cu care oamenii vorbesc astăzi. Ritmul este unul extrem de ridicat, și, câteodată, debitul verbal devine greu de urmărit. Vin persoane care ne spun că pur și simplu au fost trimise aici de un superior, pentru că la locul de muncă se înțeleg din ce în ce mai greu cu colegii.

Problema nu ar fi una atât de gravă, dacă ne raportăm la adulți, care nu au vorbit dintotdeauna așa, ci s-au transformat din cauza vitezei informațiilor și a online-ului. Însă, la cursurile de dicție apar și copii care au un ritm al vorbirii destul de ridicat, lucru care le creează probleme la școală.

O altă problemă, care este cu greu observată de oameni, este cea legată de finalul cuvintelor. Tot din cauza ritmului ridicat, oamenii mănâncă finalul cuvintelor: domnu’, băiatu;, vorbes’ serios, telefoan’le, laptopur’le, sunt doar câteva dintre exemplele care pot continua pe 4-5 pagini.

Oamenii nu se mai preocupă astăzi de vorbirea corectă. Mulți se bazează pe vorba: „dacă înțelegi ce vreau să zic, e OK.”

Nu, nu e OK, că nu vorbești altă limbă și „e în regulă” dacă străinul a înțeles ce-ai vrut să spui. Este limba ta, a mea, a noastră, a românilor și este cea mai frumoasă limbă din lume.

Gândește rapid, vorbește clar!

Te poți înscrie la un curs de dicție dacă dai click aici. 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *