Cele 7 frici din public speaking

Cele 7 frici din public speaking

Glossophobia

Teama de a vorbi în public – apare atunci când faci sau ești pe punctul de a face o prezentare orală sau de a ține un discurs în fața altor persoane. Teama de a vorbi în public este frecventă și s-ar părea că este cea mai mare frică a oamenilor – unele studii au arătat că oamenilor nu le este atât de frică de moarte, cât le este de a vorbi în public.

 

Ce este frica până la urmă?

Ei bine, este una dintre cele patru emoții primare, împreună cu bucuria, tristețea și furia. Frica este indusă de ceva perceput ca fiind o amenințare, un pericol. Aceasta provoacă o schimbare a funcțiilor noastre și, în cele din urmă, o schimbare imediată a comportamentului (cum ar fi „fuga”, „ascunderea” sau „înghețarea”).

Hipotalamusul controlează răspunsul „de luptă” sau „de fugă”, prin creșterea frecvenței cardiace și a unui semnal trimis către glandele suprarenale, eliberând cortizol și adrenalină. Răspunsul este, de asemenea, o eliberare de glucoză în fluxul sanguin – o „putere” care ne face să alergăm pentru viața noastră. De aceea am prefera mai degrabă să fugim și să ne ascundem, decât să vorbim în fața unui public.

 

Să ne uităm la cele mai comune temeri atunci când vine vorba de prezentarea sau vorbitul în public:

  • Frica de a eșua 
  • Frica de a uita (conținutul discursului)
  • Frica de a părea emoționat sau nesigur
  • Frica de a fi judecat
  • Frica de necunoscut (vorbire improvizată)
  • Frica de timp
  • Frica de tehnologie

 

Deci, cum putem învinge teama de a vorbi în public? Ei bine, nu evitând-o, ci dimpotrivă:

  • Oricare ar fi frica ta, dacă te confrunți cu ea, vei ști cum să-i faci față. Deci, soluția numărul unu la frica de a vorbi în public este înțelegerea a ceea ce va „înlătura” frica propriu-zisă de a vorbi în public;
  • Încearcă să-ți imaginezi cel mai rău lucru care se poate întâmpla – poate că vei uita câteva propoziții, poate vei arăta puțin ciudat, poate te vei bâlbâi. Ei bine, toți am fost acolo. Chiar nu este sfârșitul lumii. Învață din asta; nu este niciodată un eșec atunci când ai de învățat din asta. Mai mult, dacă nu s-ar întâmpla și „accidente”, nu ai ști unde mai ai de lucrat, deci privește partea pozitivă;
  • Repetă, repetă, repetă…repetă. Aici vorbim despre cei 3 „P” ai vorbitului în public: planificare, pregătire, performanță. Așadar, înainte de a performa în fața publicului, asigură-te că-ți planifici bine discursul și că-l repeți temeinic (pregătirile și repetițiile ar trebui să dureze de cel puțin 10 ori mai mult decât discursul din fața publicului);
  • Află despre caracteristicile tehnice ale unui eveniment de genul acesta: tipurile de microfoane, lumini, unghiuri, ecranul, prezentările de tip power-point (care nu sunt așa recomandate), poziționarea, mișcarea scenică etc.;
  • Nu uita, publicul este acolo pentru a te susține și pentru a afla lucruri noi. Nimeni nu este setat să judece sau să-ți saboteze discursul. De multe ori gândim exact contrariul. Devino conștient de această realitate și, ca urmare, realitatea ta va arăta diferit.
  • Vorbește cu cineva care știe cum să te ajute! Găsește mediul în care te poți dezvolta, în care îți poți îmbunătăți abilitățile de a vorbi în public.

Curs de Dicție și Public Speaking

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *