Cel mai rapid vorbitor din lume

Cel mai rapid vorbitor din lume
Dacă în articolul anterior (click AICI) vorbeam despre cât de important e faptul să nu vorbești extrem de repede și să mai respiri din când în când atunci când ai de transmis o informație publicului, astăzi vom afla că avem voie să vorbim repede, asta doar dacă depășim recordul mondial și devenim CEL MAI RAPID VORBITOR DIN LUME.
Cum ar fi să mergi la serviciu și șeful tău să vorbească așa?

John Moschitta Jr. a reprezentat o figură importantă a televiziunii în anii ’80. În ceea ce privește reclamele, nu aveai cum să-l uiți datorită debitului verbal enorm. Reclama FedEx de mai sus a fost una dintre cele mai atrăgătoare reclame de la vremea aceea. Chiar și după trei decenii John Moschitta Jr. este încă recunoscut.
A dominat epoca de dinaintea digitalizării masive încât teleprompterele de modă veche nu mai puteau ține pasul. „Am aruncat în aer două dintre ele”, glumește el.
Talentul rar al lui Moschitta pentru vorbirea „de mitralieră” i-a adus porecla „Motormouth”, un premiu Clio (pentru spotul FedEx) și un record mondial Guinness pentru cel mai rapid vorbitor din lume, cu 583 de cuvinte pe minut.
Cercetătorii din New Jersey au vrut chiar să-i testeze creierul. Studiile sale au arătat că majoritatea oamenilor ar putea rosti doar 8 până la 11 cuvinte într-un ritm accelerat înainte ca „mașinile lor de vorbire” să înceapă să dea erori, să nu mai funcționeze conform standardelor.

La vârsta de 12 ani a auzit la televizor că oricine va doborî un record își va vedea numele la televizor: „Am decis că nu voi mânca o mașină și nici nu voi înghiți țeavă de plumb. Singurul lucru pe care-l puteam face cu adevărat și care nu mă costa niciun ban era să vorbesc rapid.”
Abia după ceva ani, Moschitta a devenit oficial cel mai rapid vorbitor de pe planetă. Dar pentru toate ușile pe care le-a deschis recordul mondial, spune Moschitta, a avut și ani mai dificili în care mulți imitatori au încercat să-i fure titlul.
După o comparație cu vorbirea rapidă din timpul unui spectacol live a comediantului newyorkez Fran Capo, Guinness i-a oferit lui Moschitta șansa de a-și doborî propriul record, ceea ce a și făcut: a ajuns la 586 de cuvinte pe minut de la 583. 
Apoi, în 1990, vânzătorul de mașini Steve Woodmore i-a zguduit pământul de sub picioare lui Moschitta, vorbind 637 de cuvinte pe minut citind dintr-un roman. Dar Moschitta nu și-a pus niciodată la îndoială abilitatea argumentând că există o mare diferență între bolboroseală și vorbire rapidă: „Nu puteai înțelege niciun cuvânt din ce a citit Steve W.”, mărturisește acesta.

Un editor Guinness, vrând să pună capăt tuturor discuțiilor de la acea vreme, a sugerat o discuție între Woodmore, Moschitta și Capo. Au intrat în direct toți 3 în 1990 la emisiunea „Good Morning America”. Acolo Woodmore a ajuns să fie cu o sutime de secundă mai rapid decât el, susține Moschitta. Dar când un lingvist a ascultat mai târziu caseta, a descoperit că Woodmore a omis o propoziție, așa că Moschitta, din nou, a fost desemnat câștigătorul de drept.
În cele din urmă, Moschitta a mers mai departe. „Mi-am spus: Dacă sunt în prezent sau nu în cartea recordurilor, nu face nicio diferență în ceea ce privește cariera mea”, spune el. „Lucrez în toată lumea. Anglia mă sună. Nu îl angajează pe Steve Woodmore.”
Click pentru a viziona:
Ei bine, dacă ești cel mai rapid vorbitor de pe planetă ai voie să vorbești rapid, în caz contrar respirația corespunzătoare și pauzele în anumite momente vor face publicul să te asculte cu atenție și să proceseze mai bine informația.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *