Ce trebuie să faci în timp ce ții un discurs

Ce trebuie să faci în timp ce ții un discurs

Ce trebuie să faci în timp ce ții un discurs? Înainte de toate trebuie, desigur, să vorbești, însă în timp ce vorbești mai trebuie să te și miști. De fapt, întrebarea corectă ar fi: cum trebuie să te miști în timp ce ții un discurs?

Există o convenție veche care spune că vorbitorul trebuie să stea drept, picioarele trebuie să fie înrădăcinate, iar umerii nemișcați. Nimic mai fals! Poate așa era într-o eră nu demult apusă. Însă vremurile s-au schimbat, unii dintre profesori sau vorbitori de performanță au ieșit la pensie și au lăsat locul altora mai tineri. Din punctul meu de vedere, cu cât te miști mai mult în timpul unei prezentări, cu atât pari mai sigur pe tine și mai credibil.

Desigur, poți sta într-un singur loc atunci când vorbești. Nu e nimic rău în asta. Foarte mulți șefi de stat obișnuiesc să stea pe loc în timp ce țin un discurs, însă nu e și cazul tău.

Atunci când vorbești și te miști, oamenii încep să se gândească: “wow. Eu n-aș fi fost în stare să fac asta. Mi-ar fi frică să-mi părăsesc notițele.” De fiecare dată când te pui în mișcare, trimiți un semnal oamenilor. Și aici nu vorbim despre un semnal negativ. Tu nu vei fi ca ultimii traineri plictisitori pe care ei i-au întâlnit și nu vei sta în spatele unui pupitru gigant, ținând în mână câteva foi sau în spatele unui laptop.

Tu vei inspira încredere, te vei simți mai confortabil, îi vei face și pe ceilalți să se simtă confortabil și vei părea autoritar și stăpân pe situație. Nu îți spun să renunți complet la notițe, însă poți foarte bine să le lași pe birou și să mai arunci câte un ochi din când în când pentru a te ajuta de acestea.

Până și un copil în vârstă de 5 ani poate vorbi și merge în același timp, dar sunt mulți oameni cărora le este frică să facă asta. De fapt, acestor oameni le este teamă de vorbitul în public, așadar le este frică să facă aceste două lucruri simultan. Însă, dacă vei reuși să îți înfrunți temerile și să ții o prezentare în timp ce te plimbi, lumea va spune despre tine că ești un vorbitor în public de performanță.

Mișcările, în timpul unui speech, trebuie să fie naturale și să aibă un scop. Nu vă imaginați acum că trebuie să vă rotiți în cerc sau să mergeți numai din punctul A în punctul B și înapoi. Spre exemplu, plimbă-te în timp ce cineva pune o întrebare și oprește-te atunci când îi răspunzi. Dacă vei urma sfaturile de mai sus, vei fi mult mai încrezător, mai puternic, mai interesant și, nu în ultimul rând, vei arăta ca un profesionist.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *