Ce sunt ticurile verbale și cum scăpăm de ele

Ce sunt ticurile verbale și cum scăpăm de ele

Ticurile verbale sunt comportamente repetitive sau sunete care sunt produse fără control conștient și care pot fi enervante pentru cei din jur, iar vorbitorul va suna, de cele mai multe ori ridicol.

O persoană poate dezvolta ticuri de vorbire, cum ar fi repetarea unor cuvinte sau sunete, sau ticuri fizice, cum ar fi clănțănitul din dinți, rosul unghiilor sau clipitul excesiv.

Ticurile verbale sunt frecvente la copiii cu tulburări de spectru autist sau ADHD, dar pot apărea la oricine. Specialiştii susţin că ticurile, indiferent de natură, devin mai dese în situaţii tensionate.

Cum se manifestă ticurile verbale?

Ticurile sunt gesturi sau sunete emise brusc, repetitiv, fără un ritm anume, care nu se pot controla. Mai trebuie spus că aceste ticuri apar întâmplător. De regulă, în spatele ticurilor se ascunde o problemă emoţională sau, în cele mai grave cazuri, o problemă medicală. âAtunci când auzim în limbajul unei persoane repetarea unor cuvinte sau grupuri de cuvinte sau chiar a unor sunete sub forma unor onomatopee, putem vorbi despre un tic verbal.

Unul dintre clișeele verbale pe care le auzim îndeosebi în gura adolescenţilor este „gen”. Exemplu: „Ai văzut că a apărut un nou sezon din The Witcher pe Netfix, gen?” sau „Mergem la masă, gen?”.

Un alt clișeu verbal foarte des auzit este: „şi-aşa”.
Exemplu: „Am primit salariul, și-așa„. „Au fost colegii și-au cumpărat cafea, și-așa.„

Unele dintre cele mai întâlnite ticuri verbale sunt însă alungirile vocalelor ă şi î, sub forma de ăăă… şi îîî…, sau alungirea vocalelor finale ale cuvintelor. Ăăă…-urile şi îîî…-urile rostite între cuvinte sunt considerate pauze de gândire, însă atunci când un vorbitor se foloseşte de acestea la fiecare două cuvinte, discursul său devine aproape imposibil de urmărit.

Un alt tip de tic verbal se poate observa în vorbirea liberă atunci când aceleaşi expresii sau cuvinte sunt folosite în mod abuziv. Exemplu: de asemenea, trebuie să vă mai spun, totodată, fireşte că, deoarece, evident, efectiv, ca sa zic aşa, spuneam că, haideţi să vă spun, haideţi să vedem, eu zic că, zic şi eu, ştiu şi eu?, da?, nu?, bine-bine, sigur etc.

Alte tipuri de ticuri:

  • Clipitul excesiv: Aceasta poate fi clipirea rapidă sau repetată a ochilor.
  • Ticurile faciale: Aceasta poate fi înțepenirea sau contractarea mușchilor feței într-un anumit mod repetat.
  • Rosul unghiilor sau scărpinatul pe piele sau haine.

Cum scăpăm de ticurile verbale?

  • Terapie comportamentală: Terapia comportamentală poate fi un tratament eficient pentru ticurile verbale. Profesorul de dicție poate lucra cu persoana pentru a identifica cauzele subiacente ale ticurilor și pentru a dezvolta strategii pentru a le controla sau a le elimina.
  • Cursuri de dicție personalizate
  • Relaxare și meditație: Practicarea tehnicilor de relaxare și meditație poate ajuta la reducerea simptomelor ticurilor verbale. De exemplu, respirația profundă sau imaginația poate ajuta la reducerea tensiunii fizice și mentale.
  • Schimbarea comportamentului: În unele cazuri, schimbarea comportamentului poate ajuta la reducerea ticurilor verbale. De exemplu, evitarea activităților sau situațiilor care declanșează ticurile sau ocuparea minții cu activități distractive poate ajuta la reducerea frecvenței și intensității ticurilor.
  • Medicamente: Uneori, medicamentele pot fi utilizate pentru a trata ticurile verbale. Aceste medicamente pot include antidepresive sau medicamente pentru tulburări de spectru autist.

Aici te poți înscrie la un curs de dicție personalizat!

Cu toate acestea, este important să rețineți că fiecare persoană este unică și că ceea ce funcționează pentru un individ poate să nu funcționeze pentru altcineva. De aceea, este important să discutați cu un specialist în dicție pentru a identifica cele mai bune opțiuni de terapie pentru ticurile verbale.

Este important să rețineți că ticurile verbale sunt comportamente repetitive care apar fără control conștient, așadar nu sunt sub controlul persoanei afectate. De aceea, este important să fim înțelegători și să oferim suport persoanelor care au astfel de ticuri verbale.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 2820

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *