Ce sunt sunetele și vibrațiile sonore?

Ce sunt sunetele și vibrațiile sonore?

👂🏻 Ce sunt sunetele și vibrațiile sonore?

Noțiunile de sunet și de vibrație sonoră sunt strâns legate una de alta. Fiecare organ de simț din corpul nostru este specializat să răspundă numai la anumiți excitanți dinafară. Astfel, ochiul răspunde, adică intră în funcțiune sub influența luminii, simțul mirosului e influențat de diversitatea mirosurilor, iar urechea e pusă în funcțiune când se produc sunete. 

 

👂🏻 Ce sunt, însă, aceste sunete? 

Un sunet e constituit dintr-un număr de valuri nevăzute ale aerului care izbesc urechea noastră. Acestea sunt asemănătoare valurilor mării sau celor produse pe suprafața unei ape liniștite. Aceste valuri de aer sunt cunoscute sub denumirea de vibrații sonore. 

👂🏻 Ce pun în mișcare aceste vibrații? De unde pornesc ele? Care e, deci, sursa sunetelor care ajung la urechea noastră?

Știm că furtuna stârnită pe mare brăzdează imediat suprafața apei cu nenumărate valuri. Tulburarea produsă de o pietricică aruncată în apa lină unui lac face să apară vălurele în chip de rotocoale. De asemenea, dacă lovim un taler de aramă, la acesta se produc un număr de mișcări care pun la rândul lor în mișcare aerul din jur. Vibrațiile produse ajung până la urechea noastră. Ca urmare, noi auzim un sunet.

Ia, de asemenea, o bucată de cauciuc destul de subțire pe care să o poți întinde ca pe o coardă; după aceea lovește-o cu un bețișor sau ciupește-o cu degetul. Imediat se va produce un sunet, iar dacă privești în acest timp, cu atenție, bucata de cauciuc, vei putea constata o serie de mișcări, de vibrații. Același lucru se întâmplă cu o coardă de vioară, cu brațele unui diapazon etc. Ei bine, fiecare vibrație se transmite aerului, iar mișcările aerului ajung la urechea noastră.

 

👂🏻 Auzim doar sunete?

Trebuie să spunem însă că nu toate valurile aerului (vibrațiile sonore) care izbesc urechea noastră sunt auzite ca sunete. Acestea trebuie să fie destul de dese astfel încât la ureche să poată ajunge cel puțin 62 de astfel de valuri într-o secundă. Urechea nu înregistrează, de asemenea, valurile atunci când sunt prea dese; când sunt peste 12000 pe secundă ele nu mai sunt auzite.

Sunetele sunt foarte variate; unele sunt armonioase, frumoase, ca cele produse de instrumentele muzicale, iar altele lipsite de frumusețe, putând produce chiar o senzație neplăcută, cum sunt zgomotele. Primele sunt produse de valuri regulate, asemănătoare cu cercurile care se produc pe suprafața apei prin căderea unei pietre, în timp ce zgomotele sunt datorate unor valuri aeriene neregulate.

Sunetele se diferențiază între ele și prin tărie: ele pot fi mai puternice sau mai slabe. Un sunet este cu atât mai puternic cu cât valurile de aer sunt mai mari. Sunetele pot fi, de asemenea, mai groase (grave) sau mai subțiri (înalte). Și această calitate a lor se explică prin natura valurilor de aer. Valurile rare produc sunete groase, valurile dese, sunete ascuțite.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *