Ce s-ar întâmpla cu vocea ta dacă nu ai mai vorbi?

Ce s-ar întâmpla cu vocea ta dacă nu ai mai vorbi?

Ce-ar fi dacă mâine dimineață, când te trezești, ai decide să nu mai vorbești? Nu doar pentru o zi sau două, ci pentru 20 de ani. Ce s-ar întâmpla cu organismul tău? Oare creierul ar fi în vreun fel afectat?

Înainte să începem, trebuie să clarificăm faptul că vorbim despre efectele pe termen lung ale tăcerii autoimpuse. Încetarea deliberată a vorbirii este total diferită de bolile care afectează capacitatea noastră de a rosti cuvinte, cum ar fi fi disartria, disfonia sau afonia. Acestea sunt tulburări care pot fi atribuite leziunilor cerebrale sau defecțiunilor neurologice.

În acest articol ne vom referi strict la o persoană sănătoasă care, indiferent de motivul ales, a decis să nu mai vorbească.

Nu există studii sau cercetări care să arate ce se întâmplă în acest caz, însă sunt specialiști care spun că “nu s-ar întâmpla mare lucru“. Cel puțin asta a declarat Katie Plattner, medic specializat în foniatrie la Los Angeles Unified School District.

Mușchii noștri vocali sunt multifuncționali

Motivul pentru care nu s-ar întâmpla nimic dacă încetăm să mai vorbim voluntar, spune specialistul Katie Plattner, este că mare parte din mușchii folosiți pentru a vorbi sunt folosiți și pentru alte scopuri. Diafragma este folosită pentru a respira, iar mușchii care sunt implicați în procesul de închidere și deschidere a corzilor vocale sunt folosiți pentru a tuși, pentru a înghiți sau pentru a scuipa. Există totuși o repercusiune: “s-ar putea să apară câteva probleme în ceea ce privește controlul vocal, dar dacă cineva nu își mai folosește corzile vocale atât de mult nu e ca și cum acestea s-ar atrofia”, a mai spus medicul.

Opiniile lui Plattner se bazează și pe câteva cazuri cum ar fi cel al lui Terry Wallis, care în 2003 s-a trezit după ce a stat în comă 19 ani (timp în care nu a vorbit) și a cerut ceva de băut mamei sale. Chiar dacă corzile vocale ale lui Terry au fost slăbite timp de 19 ani, ele erau îndejauns de puternice încât să ceară o răcoritoare.

Ce se întâmplă cu creierul dacă nu vorbești?

Dacă nu mai reușești să utilizezi o funcție a corpului sau alegi să nu o mai faci riști să experimentezi diminuarea zonelor din creier asociate cu funcția respectivă. De fapt, este vorba despre numărul de neuroni care sunt disponibili și dedicați pentru o anumită performanță sau pentru o sarcină specifică.

“Dacă încetezi să vorbești, numărul neuronilor care sunt activi sau ar putea fi activi se va diminua, iar aceștia vor fi cooptați pentru a face alte lucruri. Cel mai bun exemplu de reorganizare este întâlnit în cazul în care o persoană își pierde un deget. Automat reprezentările neuronale ale degetelor învecinate devin mai mari. Aceeași regulă se aplică și persoanelor care își pierd vederea. De aceea nevăzătorii tind să aibă o acuitate audio excelentă“, a declarat medicul expert Bijan Pesaran, profesor la NYU’s Center for Neural Science.

Exercițiile de pronunție și aplicațiile propuse de dictie.ro au ajutat mii de oameni să își urmeze visul și să reușească în carieră.

Hai și tu. Înscrie-te aici. 🙂


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *