Ce înseamnă PERMACRIZĂ? A fost desemnat cuvântul anului 2022

Ce înseamnă PERMACRIZĂ? A fost desemnat cuvântul anului 2022

Cuvântul care definește cel mai bine anul 2022 este „permacriză”, conform Dicționarului Collins.

Permacriză este un termen care se referă la „o perioadă prelungită de instabilitate şi insecuritate”. Este un rezumat precis al ultimilor câțiva ani, când oamenirea s-a confruntat cu o pandemie, totul culminând în anul 2022 cu război în Ucraina, criză energetică, criză climatică, inflație și instabilitate politică, relatează The Guardian.

Totuși, termenul a început să fie menţionat în contexte academice încă din anii 1970.

Cuvântul „rezumă succint cât de îngrozitor a fost anul 2022 pentru foarte mulți oameni”, spun chiar experții de la Collins.

Pentru a crea lista anuală a cuvintelor nou apărute și foarte populare se monitorizează o bază de date care conține peste 18 miliarde de cuvinte, inclusiv surse media și reţele de socializare.

Partygate

„Partygate” este un alt termen aflat pe lista cuvintelor anului 2022.

Se referă la un scandal declanşat la nivel guvernamental, prin întâlniri sau petreceri organizate în ciuda restricţiilor sanitare cauzate de Coronavirus. Într-un scandal de acest fel a fost implicat fostul premier al Marii Britanii – Boris Johnson.

Pe listă se mai regăsesc și cuvinte precum „Kiev” și „quiet quitting”, acesta din urmă fiind definit ca „realizarea sarcinilor de bază la locul de muncă şi nimic în plus”.

Foto: Pexels

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

Curs de dicție de grup, din 7 noiembrie, la București

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *