Ce înseamnă expresia „a fi pe drojdie”?

Ce înseamnă expresia „a fi pe drojdie”?

Ce înseamnă expresia a sta sau a fi „pe drojdie”?

Limba română, ca și alte limbi, trece prin transformări constante. De-a lungul timpului, înțelepciunea populară s-a cristalizat în expresii, proverbe și zicători, cu tâlc, născute de cele mai multe ori din experiențele locuitorilor.

Unele dintre aceste zicători au la bază lucruri concrete, care pe măsura trecerii timpului au rămas doar cu înțeles figurat.

Așa a căpătat limba română sute de maxime, pe care este foarte greu să le explici unor persoane din străinătate de exemplu.

Ce înseamnă expresia „a fi pe drojdie”?

Expresia „a fi pe drojdie” a intrat recent în atenția publică, după ce președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurori în timp ce lua mită aproape 250.000 de euro.

Înainte de a fi oprit de DNA, Dumitru Buzatu a fost înregistrat în timp ce i-ar fi zis celui de la care lua șpaga următoarea propoziție: „eram pe drojdie”.

Multă lume s-a întrebat ce înseamnă expresia folosită de Dumitru Buzatu.

A fi pe drojdie înseamnă, de fapt, a ajunge la fundul sacului, a nu mai avea bani. Iată ce zice Dicționarul explicativ al limbii române:

„a fi pe drojdie (sau pe drojdii) = a fi la capătul resurselor materiale, a nu mai avea bani

Foto: Pexels

Hai la un curs de voice over

Dacă crezi că și tu ai o voce deosebită, dar nu știi exact cum să o lucrezi, te invit la un curs de voice over marca Dicție.ro.

Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA) Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următoarele cursuri se desfășoară între 07 octombrie 2023 Curs Voice Over – sau 04 noiembrie 2023. La cursul de Voice Over vom lucra cu vocea fiecarui cursant pentru a ajunge la finalul cursului să obținem trei reclame difuzabile la radio sau TV, reclame ce vor constitui portofoliul studentului.

 

Zece sfaturi pentru a-ți menține concentrarea în timpul lecturii

 

Hai și tu la un curs de comentator sportiv cu Ion Alexandru și Mihai Crăciun

 

Un lucru important pe care orice voice-over trebuie să-l știe!

 

Cinci cărți de dezvoltare personală pe care trebuie să le citești

 

Ajută-l pe cel mic să-și perfecționeze dicția! Fă aceste exerciții alături de copilul tău

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK. 

Demersul autoarei acestei culegeri este, fără îndoială, unul îndreptat spre corectarea greșelilor de limbă română, fonetică sau gramatică și de a atrage atenția asupra faptului că fiecare dintre noi suntem datori să ne perfecționăm continuu, mai ales când vine vorba despre limba maternă, pe care o folosim atât în mediile academice, cât și acasă, pe stradă sau la serviciu.

Cartea conține și 50 de teste de gramatică pentru verificarea cunoștințelor.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *