Ce înseamnă EMERIT?

Ce înseamnă EMERIT?
Una dintre știrile importante ale acestor zile este legată de starea de sănătate a fostului papă Benedict al XVI-lea, care este „foarte bolnav”, scrie Reuters citându-l pe actualul Papă Francisc.

 

În multe dintre aceste știri, fostul suveran pontif apare cu titulatura de „PAPĂ EMERIT”.

De altfel, Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, este printre puținii papi din istorie care au dobândit acest titlu.

Astăzi îți voi explica ce înseamnă și de unde provine acest termen.

Cuvântul își are originea în limba latină și are sensul de titlu de onoare acordat unei persoane care s-a distins într-un anumit domeniu și care nu mai profesează sau s-a pensionat, conform Dicționarului explicativ al limbii române.

EMERÍT, , emeriți, -te, adj. 1. Calificativ cuprins în titlul de onoare acordat unui artist, unui profesor, unui medic etc. care s-a distins în mod deosebit în activitatea sa. 2. Experimentat, versat, priceput. – Din fr. émérite, lat. emeritus.

De asemenea, conform DOOM 3, forma de feminin este EMERITĂ:

emerit adj. m., pl. emeriți; f. emerită, pl. emerite

În acest context, titlul de PAPĂ EMERIT este acordat de Biserica Catolică unui suveran pontif care, din motive îndreptățite, nu mai ocupă tronul papal.

Benedict al XVI-lea, pe numele său real Joseph Alois Ratzinger, a fost ales papă al Bisericii Catolice pe 19 aprilie 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea.

A renunțat la pontificat în februarie 2013, fiind primul papă după sute de ani care recurge la un astfel de gest, motivând că nu-și mai poate îndeplini misiunea din cauza vârstei.

Foto: Pexels

 

Atelier de storytelling, pe 26 ianuarie 2023, cu scriitoarea Carmen Ivanov

 

Curs de Voice Over, în 14-15 ianuarie 2023, la București

 

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *