Ce faci dacă nu îți place vocea ta?

Ce faci dacă nu îți place vocea ta?

Nu îți place vocea ta. Așadar, ce trebuie să faci? Pentru început, trebuie să știi că toată lumea își urăște propria voce atunci când o aude prima dată pe o înegistrare. Iată și de ce. Atunci când îți auzi vocea pe o înregistrare TV sau la radio, îți auzi vocea nedistrorsionată exact așa cum o percepe restul lumii. Toată lumea, în afară de tine, îți aduce vocea așa cum o auzi tu pe înregistrări.

Numai că tu îți auzi tot timpul vocea cu urechea ta internă și de aceea îți pare că sună diferit pe înregistrare, ca și cum vocea nu ar fi a ta și ar aparține altcuiva. Atunci când vorbești în fiecare zi și te asculți, de fapt îți auzi vocea cu urechea internă și cu urechea externă, iar dezorientarea vine atunci când îți auzi vocea doar cu urechea externă, pentru că este neobișnuit pentru o persoană să-și audă vocea altfel decât o cunoaște ea foarte bine.

Dar cum ajungi să îți iubești vocea? E simplu: te antrenezi și îți asculți vocea doar cu urechea externă în fiecare zi, apoi lucrezi la intonație, ritm, volumul vocii în așa fel încât să le poți modifica pe vocea pe care o auzi doar cu urechea externă. Pentru asta e nevoie de foarte mult exercițiu care se face în general vorbind cu căștile pe urechi și ascultând activ în acest timp ce se întâmplă cu vocea ta. De asemenea, pentru a putea modifica modul în care sună vocea ta trebuie să te pui în diferite situații în care ai nevoie de tipuri diferite de intonații, de la dramatic la vesel, de la prietenos la trist, de la optimist la apatic, în așa fel încât să ajungi la punctul în care transmiți mesaje paraverbale doar folosindu-te de tonul vocii, dar nu așa cum o percepi doar tu, ci de vocea pe  care o percepe restul lumii și care te individualizează față de alții.

Există persoane care pur și simplu se nasc cu o voce foarte bună, care se remarcă dintre alte voci, însă aceste persoane sunt foarte rare. Spre deosebire de cei care se trezesc dimineața, se duc la studio și trag o voce pentru un spot chiar dacă abia s-au trezit, mai există oameni care au voci normale, dar lucrate. Și când spun lucrate, mă refer la antrenament în ceea ce privește intonația, ritmul, volumul vocii și așa mai departe. Nu trebuie să te naști cu o voce perfectă pentru a putea face ceea ce-ți place. Secretul este să lucrezi și să crezi. Așa că nu mai spune că nu-ți place vocea ta. Iubește-o, doar e a ta.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Daniela Posted 25/02/2016 17:18

    doresc sa am auz muzical

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *