Ce facem când discursul merge prost?

Ce facem când discursul merge prost?

Atunci când trebuie să ții un discurs în public este foarte bine să fii pregătit, însă dacă în sală se întâmplă ceva imprevizibil (sună un telefon, începi să te bâlbâi, un alt slide apare în loc de cel bun) este foarte probabil să intri în panică. Apoi apare anxietatea, stresul, îți transpiră mâinile, începi să tremuri, inima îți bate mult mai repede, pulsul este mai rapid și multe altele. Când toate acestea se întâmplă, nu te mai gândești la acțiunea care s-a întâmplat mai devreme, ci te concentrezi asupra sentimentul de anxietate. Din această cauză problema se transformă într-una și mai mare, după care vrei doar să dispari din fața audienței și să fii într-un loc liniștit, de preferat oriunde în altă parte.

Sigur că putem să continuăm pe această nișă și să vorbim în continuare despre anxietate și paranoia. Sau putem să urmăm un proces format din patru pași simpli numit CALM:

  • Conștientizează
  • Analizează
  • Liniștete-te
  • Mobilizează-te

Conștientizează ce s-a întâmplat, respiră adânc pentru a permite creierului tău să primească oxigen.

Analizează opțiunile pe care le ai, după care ia o decizie.

Liniștește-te chiar dacă cerul cade. Orice s-ar întâmpla fii stăpân pe situație și fii natural.

Mobilizează-te și fii pregătit pentru orice. Gândește-te că nu se poate întâmpla nimic rău și dacă se întâmplă, tu ești deja pregătit.

Manualul de dicție Șase sași în șase saci poate fi cumpărat accesând acest link.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *