Ce este un pop up filter? Avem într-adevăr nevoie de el la microfon?

Ce este un pop up filter? Avem într-adevăr nevoie de el la microfon?

Aproape în toate pozele voice-overilor făcute într-un studio de înregistrări apare microfonul însoțit de un pop up filter. Dar chiar dacă apare peste tot, avem neapărat nevoie de el? Există și alte modalități prin care îți poți poziționa microfonul fără filtru, pentru a obține același rezultat?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, să vedem mai întâi ce este un pop up filter și de ce ar fi el necesar.

 

↘ De ce se formează „sunetele explozive”?

În general, sunetele ocluzive (consoanele ocluzive care se articulează printr-o ocluziune a canalului fonator, urmată de o explozie –  consoane explozive) sunt cele auzite atunci când pronunțăm litere precum „p” și „b”; ele apar în mod natural în vorbire. Imaginează-ți că ții o lumânare aprinsă în fața gurii în timp ce vorbești: aceste sunete vor face ca flacăra să pâlpâie sau chiar să se stingă.

Sunetele explozive pot fi intensificate dacă ai gura prea aproape de microfon atunci când înregistrezi. Ele la rândul lor interacționează cu diafragma microfonului. Un scut împotriva zgomotelor sau un filtru acționează ca o barieră între aceste sunete și microfon, cu scopul de a elimina complet orice sunet nelalocul lui în produsul final.

 

↘ Ce rol are un pop up filter pentru microfon?

Majoritatea voice-overilor spune că filtrele de zgomot sunt foarte la îndemână.

Folosirea unui filtru elimină problemele și toate sunetele care nu se aud întocmai bine pentru o editare mai ușoară a înregistrării și, în cele din urmă, pentru o mai bună sonorizare a demo-urilor și a audițiilor. Mulți pariază pe filtrul de zgomot și nu ar înregistra niciodată fără unul, dar trebuie să decizi ce este mai bun pentru tine.

Iată avantajele folosirii unui pop up filter împreună cu soluții alternative pentru a obține o calitate excelentă a sunetului în caz că un filtru de zgomot nu funcționează pentru tine.

 

 

↘ Avantajele  unui pop up filter

→ excelent pentru studiouri și pentru spații închise;

→ editare mult mai ușoară a sunetelor și a frecvențelor nedorite;

→ elimină sunetele explozive cauzate de impactul aerului cu microfonul și minimalizează sunete explozive ca „ps” și „bs”;

→ protejează microfonul împotriva umezelii;

 

↘ Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un pop up filter

  • Mărime

Dimensiunea o vei alege în funcție de cât de mare este microfonul tău – trebuie să alegi un diametru care să se potrivească atât microfonului, cât și stilului tău de înregistrare. De exemplu, dacă te miști foarte mult atunci când înregistrezi, un filtru cu un diametru mai mare va fi  cel mai potrivit pentru tine.

  • Formă

Există forme diferite disponibile pe piață. Filtrele plate sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor, dar necesită să vorbești în centrul lor. Filtrele curbate, pe de altă parte, îți oferă o libertate mai mare a mișcării în timp ce înregistrezi, deoarece poți înregistra din orice unghi.

  • Montare

Și montarea filtrului trebuie luată în considerare, de asemenea. Cele mai multe filtre vin cu un montaj „gooseneck” care se înșurubează. Trebuie să te asiguri că gâtul este suficient de lung pentru a putea atașa corect filtrul din fața microfonului.

 

↘ Nu ai un pop up filter sau nu vrei să utilizezi unul ?

Iată câteva sfaturi în cazul acesta:

→ nu vorbi direct în microfon, ci dintr-un unghi diferit;

→ zâmbește, asta va preveni apariția sunetelor explozive sau le va diminua;

→ poziționează un creion în fața buzelor pentru a crea o barieră între aer și microfon;

 

↘ Cum faci un pop up filter pentru microfon

Poți cumpăra unul de la un furnizor sau, dacă ești creativ, îți recomandăm să creezi un pop up filter propriu pentru studioul tău de acasă (tutorialele DIY Pop Filter sunt ușor de găsit online).

 

↘ Care sunt cele mai bune pop up filters de pe piață?

Există tone de filtre disponibile pe piață, în funcție de nevoile și bugetul tău.

Iată două tipuri diferite de filtre pe care trebuie să le iei în considerare, cu argumentele pro și contra:

 

  • Nailon Mesh Pop Filtre

Pro

→ indicat pentru începători;

→ ieftin;

→ standard în industria muzicală;

→ bun pentru îndepărtarea sunetelor explozive;

Contra

→ posibil sunet întârziat – frecvențele înalte sunt adesea eliminate;

→ nailonul este delicat și poate fi ușor deteriorat;

 

  • Metallic Mesh /Metal Pop Filters

Pro

→ proiectat cu găuri mai largi, cu un efect mai mic asupra frecvențelor înalte;

→ durabil;

→ dimensiuni mici;

Contra

→ foaia de metal este subțire și poate fi ușor îndoită;

→ cu timpul, filtrele metalice pot dezvolta un sunet ușor fluierat;

 

↘ Sfaturi

Când decizi să cumperi un pop up filter, asigură-te că încerci cât mai multe posibilități pentru a te asigura că se potrivește vocii și microfonului tău, oferindu-ți cel mai bun rezultat posibil.

Un bun pop up filter va face ca înregistrările să fie de o calitate excelentă în ceea ce privește sunetul și va face ca orice zgomot nedorit să fie filtrat și nepreluat de microfon.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *