Ce este timbrul vocal?

Ce este timbrul vocal?
După cum ți-ai dat seama deja, în lume nu există două voci identice. Unele voci par să semene între ele, însă timbrul vocal al fiecărei persoane este unic. Ce ne diferențiază pe fiecare în parte?

 

În primul rând, timbru vocal determină „culoarea” sunetului reprodus de vocea umană. Cu alte cuvinte, timbrul este proprietatea unui sunet care permite ca acestă să fie deosebit de alt sunet, independent de înălțimea, intensitatea și durata lui.

Senzația auditivă pe care o oferă vocea omenească este determinată de un proces complex care se petrece în corpul uman atunci când sunetele sunt emise.

Suntele pe care fiecare le emite se formează cu ajutorul aparatului fonator, care este compus din plămâni, laringe, corzi vocale, cavitate bucală, și nas. Vorbirea presupune inclusiv folosirea cutiei craniene ca element rezonator, iar pentru sunetele foarte joase sunt folosite chiar și vertebrele cervicale.

Limba, o parte din mușchii feței și dinții participă, de asemenea, la procesul de fonație.

 

Curs de Voice Over, în 01-02 octombrie 2022, la București

Registrele vocii

Dacă te raportezi la vocile umane, vei întâlni trei registre. Ți le prezint, pe scurt, pe fiecare:

# vocea gravă sau registrul de piept se formează în partea de jos a laringelui, trahee și bronhii. Depinde foarte mult de lungimea și grosimea corzilor vocale. Sună puternic pentru că este compusă din vibrații lungi. Pentru a vorbi pe termen lung în acest registru ai nevoie de o respirație diafragmatică perfect antrenată.

# vocea de gât sau registrul mediu se întâlnește foarte des. Se situează între registrul de piept și cel de cap.

# registrul de cap nu este recomandat prezentatorilor din televiziune sau radio. Se formează la nivelul faringelui, al cavității bucale și la nivelul nasului. În schimb, pentru actori este o deprindere importantă să poată trece cu ușurință dintr-un registru în altul.

Contează doar timbrul?

Răspunsul la întrebare este simplu: nu chiar. Este adevărat că un timbru deosebit va face o voce memorabilă, existând multe exemple de „voci” care au intrat în istorie. Cu toate acestea, respectivii oameni au mai avut și alte lucruri prin care s-au diferențiat.

O voce bună trebuie antrenată. Respirația, dicția, ritmul, volumul vocii și tonul însumează elementele care te vor transforma într-un profesionist.

Alege un curs de dicție

 

Un trainer specializat îți va explica cât de importantă este dicția, cât de mult contează ritmul în care vorbim și cât de cruciale sunt pauzele atunci când vrei să amplifici efectul unui mesaj.

Alege un curs de dicţie de grup sau un curs de dicție personalizat, cu Carmen Ivanov și Mihai Crăciun.

 

📕MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

📕CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *