Ce este anchiloglosia sau „limba scurtă”?

Ce este anchiloglosia sau „limba scurtă”?

Ce este anchiloglosia sau „limba scurtă”?

„Anchiloglosia” sau „frenul lingual” reprezintă o afecțiune care restricționează mișcările limbii. Aceste limitări ale limbii cauzează dificultăți de supt (hrănirea copilului la sân), dificultăți în ceea ce privește articularea cuvintelor și chiar igiena bucală. 

‼️Cu alte cuvinte este o afecțiune care afectează dicția‼️

Caracteristici

Un fren lingual scurt și îngroșat poate provoca dificultăți în a scoate limba. Poate afecta, de asemenea, modul în care copilul mănâncă, vorbește și înghite. Uneori frenul lingual nu cauzează probleme majore, alteori există cazuri care pot necesita o procedură chirurgicală simplă pentru corectare.

 

Cum recunoaștem această afecțiune? Iată câteva caracteristici majore:

  • Dificultate în mișcarea limbii dintr-o parte în alta;
  • Dificultatea de a scoate limba dincolo de arcadele dentare;
  • Dificultatea de a ridica limba în sus;
  • Când este scoasă afară, limba este în formă de inimă sau crestată.

Cauze

De obicei, frenul lingual se separă înainte de naștere, permițând limbii libertate de mișcare. Cu anchiloglosie, frenul lingual rămâne atașat de partea inferioară a limbii. De ce se întâmplă acest lucru este în mare măsură necunoscut, deși unele cazuri au fost asociate cu anumiți factori genetici.

 

Factori de risc

Deși anchiloglosia poate afecta pe oricine, este mai frecventă la băieți decât la fete. Uneori această afecțiune se moștenește.

 

Tulburările produse de anchiloglosie:

  • Poate interfera cu capacitatea de a scoate anumite sunete – cum ar fi „t”, „d”, „z”, „s”, „r”, „l” sau „n”;
  • Igienă incompletă a cavității bucale care poate duce la complicații stomatologice;
  • Probleme ortodontice de tip malocluzie dentară (aliniere incorectă a dinților în momentul mușcăturii) sau spațiul dintre incisivii inferiori;
  • Bebelușul nu poate suge sau înghiți corect;
  • Stresul psihologic.

Tratament

Tratamentul nu este întotdeauna necesar, dar în cazul în care hrănirea este afectată, tratamentul implică o procedură simplă de divizare a limbii. Este o procedură rapidă, simplă și aproape nedureroasă, care de obicei îmbunătățește imediat hrănirea.

Opțiuni terapeutice:
  • Frenotomia linguală  este o procedură chirurgicală simplă care se poate efectua în cabinet, cu sau fără anestezie. Se poate folosi fie o foarfecă sterilă, fie un cauter cu care se taie transversal frenul lingual redând astfel mobilitatea limbii. Sângerarea este minimă (câteva picături) și se oprește prin compresie sau spontan. Bebelușul se hrănește imediat la sân;
  • Frenuloplastia este o procedura chirurgicală mai complexă care se folosește când frenul lingual este gros sau limba este lipită de planșeul bucal. Acest tratament chirurgical se face în sala de operație cu anestezie generală deoarece presupune o rezecție mai extinsă și suturi care să refacă anatomia zonei. (www.reginamaria.ro)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *