Câte diapozitive trebuie să conțină prezentarea ta?

Câte diapozitive trebuie să conțină prezentarea ta?

Ar trebui să-ți limitezi prezentările la maximum un diapozitiv pe minut. Încearcă să folosești cel mai mic număr de diapozitive în timp ce încerci să-ți transmiți mesajul într-un mod clar și concis.

O regulă alternativă este „Regula 10/20/30”, care sugerează că o prezentare bună se va limita la 10 diapozitive, va dura 20 de minute și va include o dimensiune a fontului nu mai mică de 30 de puncte.

Desigur, toate lucrurile prezentate mai jos sunt doar sugestii, iar numărul de diapozitive pe care le vei folosi pentru propria ta prezentare va depinde, desigur, de conținut, precum și de publicul țintă.

 

Câte diapozitive sunt necesare pentru o prezentare de 10 minute?

O prezentare de 10 minute ar necesita nu mai mult de 10 diapozitive. Este mult mai bine să ai prea puține decât prea multe, astfel încât publicul să nu se plictisească. „Scurt, clar și concis” trebuie să fie deviza prezentării tale și a mesajului pe care vrei să-l transmiți. Scopul tău este să oferi cantitatea potrivită de informații pentru ca publicul să înțeleagă subiectul fără a fi copleșit de toate informațiile noi.

Păstrează diapozitivele simple și limitează-le la două-trei puncte esențiale pentru fiecare diapozitiv.

Câte diapozitive sunt necesare pentru o prezentare de 15 minute?

O prezentare de 15 minute trebuie să aibă maximum 15 diapozitive. Aceasta este cantitatea potrivită de informații pe care publicul o poate înțelege fără să se simtă copleșit sau să devină plictisit. Dacă poți oferi acest tip de prezentare în 10 minute sau mai puțin, este și mai bine.

În timpul unei prezentări de 15 minute aceste diapozitive ar trebui să poată acoperi elementele de bază ale subiectului tău, dar dacă încerci să-l complici prea mult, publicul își va pierde interesul și vei ajunge să le pierzi timpul.

 

Câte diapozitive sunt necesare pentru o prezentare de 20 de minute?

O prezentare de 20 de minute nu trebuie să necesite mai mult de 20 de diapozitive. În medie, ar trebui să utilizezi doar 5-7 marcatori pe fiecare diapozitiv. De asemenea, poți include una sau două imagini pe fiecare diapozitiv pentru a facilita înțelegerea.

Dacă oferi o imagine de ansamblu asupra a ce dorești ca publicul să-și amintească în 20 de minute sau mai puțin, acesta ar putea fi momentul perfect pentru a respecta regula 10/20/30.

 

Câte diapozitive sunt necesare pentru o prezentare de 30 de minute?

O prezentare de 30 de minute ar necesita nu mai mult de 30 de diapozitive. Poți folosi 5-7 marcatori per diapozitiv sau 8-10 marcatori dacă prezentarea este necesară pentru a transmite idei în detaliu. Ar trebui să incluzi o mulțime de imagini și diagrame pentru a-ți ilustra punctul de vedere.

Este o idee bună să urmezi această regulă, deoarece prea multe diapozitive pot face dificilă urmărirea tuturor punctelor pe care încerci să le expui, iar publicul va avea mai multe șanse să-și piardă interesul sau să rateze idei importante. De asemenea, este mai ușor pentru oameni să se concentreze asupra prezentării tale atunci când aceasta este împărțită în secțiuni mai mici.

La prezentările de 30 de minute, este o idee bună să lași câteva minute pentru întrebări și răspunsuri. Acest lucru permite audienței să pună întrebări despre lucruri pe care nu le-au înțeles sau le-au ratat în timpul prezentării. De asemenea, oferă publicului un motiv pentru a se implica.

Câte diapozitive sunt necesare pentru o prezentare de 40 de minute?

Pentru o prezentare de 40 de minute, ar trebui să ai maximum 40 de diapozitive, desigur, nu toate cu scris. Oamenii vor rămâne atenți atunci când materialul este împărțit în secțiuni mai mici.

Trebuie să ții cont de faptul că oamenii vor înțelege mai bine o idee atunci când le este prezentată într-un mod în care sunt obișnuiți să primească informații (adică unii oameni beneficiază de text și alții de imagini, unii au nevoie de materialul propriu-zis împărțit în segmente, în timp ce alții preferă un flux lung și constant de informații).

Depinde și de tipul de prezentare pe care îl faci. Dacă este o demonstrație sau un eveniment special, atunci mai multe diapozitive sunt mai bune (și mai puțin timp per diapozitiv este indicat). Dacă ești acolo pentru a prezenta statistici, cercetări, diagrame comparative etc., cel mai bine ar fi mai puține diapozitive cu mai multe informații per diapozitiv.

 

Câte diapozitive sunt necesare pentru o prezentare de 50 de minute?

O prezentare de 50 de minute nu trebuie să includă mai mult de 50 de diapozitive. Poți avea mai multe diapozitive decât acestea dacă ții o prezentare vizuală foarte captivantă, cu cantități limitate de informații per diapozitiv.

Similară cu prezentarea de 40 de minute, o prezentare de 50 de minute îți poate permite să intri în multe detalii în unele porțiuni ale discursului tău. De asemenea, ar trebui să te simți liber să omiți anumite informații dacă acestea nu sunt esențiale în schema generală a lucrurilor unei anumite prezentări.

Dacă ești nou în acest domeniu, ar fi cel mai bine să-ți păstrezi prezentările între 30 și 40 de minute și să lași restul intervalului de timp pentru întrebări.

 

Câte diapozitive sunt necesare pentru o prezentare de 60 de minute?

O prezentare de 60 de minute nu trebuie să includă mai mult de 60 de diapozitive. Dacă ții o prezentare vizuală captivantă, cu cantități limitate de informații per diapozitiv, poți avea mai multe diapozitive decât acestea.

Dacă prezentarea va fi mai mult interactivă, atunci este mai bine să reduci numărul de diapozitive și să te concentrezi pe cât de mult va contribui fiecare diapozitiv la povestea generală pe care o spui. De asemenea, trebuie să lași suficient timp pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

 

Concluzie

Numărul de diapozitive pentru o prezentare variază. Deși prea multe pot plictisi audiența, prea puține îi va face să se întrebe despre ce vorbești.

Diapozitivele te pot ajuta să menții un flux narativ în prezentarea ta. Trebuie să știi ce vrei să realizezi cu fiecare diapozitiv, cât timp va dura să spui textul și cât timp e necesar ca informația dintr-o diagramă/un grafic să fie absorbită și cât timp ai la dispoziție pentru întrebări și răspunsuri.

Nu uita că diapozitivele sunt auxiliare (ajutoare) vizuale, nu reprezintă un pilon principal al prezentării. Vorbitorul trebuie să transmită aceste informații, nu doar să le citească din diapozitivele lor.

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *