Care este diferența dintre APOSTROF și CRATIMĂ?

Care este diferența dintre APOSTROF și CRATIMĂ?

Când un sunet cade în cazul unui cuvânt scris în mod obişnuit cu cratimă, se foloseşte numai apostroful (care înlocuieşte şi cratima): înşir’te, mărgărite; mam’mare, sor’ta în loc de înşiră-te, mama-mare, soră-ta.

Apostroful mai poate marca și limita dintre silabe, de exemplu: „sal’tare”. 

Dar ce facem în situația când cade vocala finală a unui cuvânt care este urmat de un alt cuvânt care începe cu o vocală? Ei bine, atunci vom folosi cratima, nu apostroful: „D-ale carnavalului”, „făr-a spune”, „înşir-o”, „las-o”, „pân-acasă” pentru „De-ale carnavalului”, „fără a spune”, „înşiră + o”, „lasă + o”, „până acasă”.

Nu este important numai să vorbim corect, ci să și scriem. Și atunci când scriem, trebuie să avem în vedere și punctuația, de la punct, virgulă până la cratimă, bară oblică, blanc, apostrof. Toate acestea pot schimba sensul unei propoziții și de aceea este important să cunoaștem regulile de folosire ale acestor semne.

În gramatică, apostroful nu este singur. Are două prietene: una este VIRGULA și cealaltă este CRATIMA.

 

sursa foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *